Companiile care produc și distribuie produse pot reduce considerabil impactul negativ asupra mediului înconjurător prin reciclarea ambalajelor.
Ambalajele au diferite modalități de prezentare și utilizare, de la cutii de carton cu branding, pungi de hârtie și plastic, role de plastic moale, casolete și flacoane din plastic, lăzi, etichete, bandă și alte materiale pentru împachetat și legare, containere, diverse cutii din metal, paleți de lemn etc. Acestea au rolul de a oferi produsului un display atractiv la raft, dar și de a proteja produsul în cazul transportului până la cumpărător. Așadar, un ambalaj reprezintă orice lucru folosit pentru a include, proteja, manipula, livra sau prezenta materii prime și produse prelucrate.
Iar, deși se observă o creștere în reciclarea acestor materiale, pentru optimizarea costurilor și diminuarea impactului asupra mediului, companiile pot adopta politici interne prin care să utilizeze mai puține ambalaje, atât cele în care sunt prezentate produsele, cât și ambalajele suplimentare în care ele sunt distribuite către consumatori sau firme terțe care le pot distribui în piață.
5 metode prin care compania ta poate reduce deșeurile de ambalaje:
- Utilizarea tot mai mare a ambalajelor biodegradabile
- Implementarea unei politici de ambalare minimă prin utilizarea cât mai responsabilă a oricărui ambalaj adițional, mai ales în partea de distribuție către parteneri și clienții finali
- Achiziționarea unei prese de balotat pentru carton și ambalaje din carton
- Trainingul și responsabilizarea angajaților
- Un design de ambalaj care să optimizeze cantitatea de material utilizat în realizarea acestuia în raport cu nevoia de a oferi protecție conținutului ambalat
- Încurajarea clienților de a utiliza ambalaje reciclate, sau propunerea unei politici interne prin care ambalajele produselor proprii să fie realizate din materiale reciclate.
Ambalajele reutilizabile, o soluție mai prietenoasă cu mediul
În piață există deja produse realizate din materiale reciclate sau produse reutilizabile care sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător și ajută, în mod pozitiv, la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate pentru companii.
De altfel, ambalajele reutilizabile au calitatea de a fi mai ușor de întreținut și rezistente atunci când sunt utilizate, ceea ce le oferă avantajul de a putea fi refolosite de mai multe ori, cu amendamentul ca la finalul ciclului de utilizare să poată îndeplini și cerințele de reciclare sau compostare.
În ceea ce privește alte cerințe pe care ar trebui să le îndeplinească un ambalaj reutilizabil, compania trebuie să se asigure că acesta conține un nivel scăzut de substanțe / componente nocive sănătății și mediului, precum mercur, cadmiu, crom hexavalent, plumb etc.
Ca atare, încurajarea din partea companiilor către clienți de a utiliza ambalaje reutilizabile sau desfășurarea unor campanii de informare a consumatorilor asupra beneficiilor acestui tip de ambalaje reprezintă un demers extrem de benefic pentru conștientizarea importanței implicării individuale în protejarea mediului înconjurător.
Transformă operațiunile de management al deșeurilor într-un proces digital, ușor de urmărit și utilizat cu EcoTree
Digitalizează procesele de management al deșeurilor din companie. Cu EcoTree, poți obține până la 95% 𝙢𝙖𝙞 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙖̆ 𝙚𝙛𝙞𝙘𝙞𝙚𝙣𝙩̦𝙖̆* și control operațional. Astfel, te concentrezi pe nucleul business-ului tău, știind că ești atent și responsabil față de mediu:
- sistem digital de gestionare a deșeurilor
- păstrarea evidenței tranzacțiilor
- rapoarte personalizate la un click distanță
- acces la colectori licențiați
- dezvoltare module custom
Solicită un demo și descoperă beneficiile platformei digitale EcoTree pentru companie.