Ce obligații am dacă sunt colector?

Distribuie

O persoană casnică poate avea grijă singură de deșeurile pe care le generează și fără probleme poate să își facă un sistem de colectare selectivă. Vorbim despre o cantitate mică de deșeuri ce se poate gestiona cu ușurință, atâta timp cât există voință și responsabilitate. Ce se întâmplă atunci când eșți o firmă generatoare de deșeuri variate și în cantități mari? Singură soluție este semnarea unui contract cu un colector de deșeuri, care fie îți preia deșeul din curte și ti-l duce la un punct de colectare, fie îți preia deșeurile din piață în numele tău și le declara Autorităților de mediu, ajutând la îndeplinirea procentelor de reciclare impuse de legislația în vigoare sau de procedurile interne. Este o situație win-win, agreată de multe companii: în funcție de cantitățile generate, un operator economic poate lucra cu mai mulți colectori, alocându-le cantități în funcție de prețul pe care colectorii le oferă sau de specificul deșeurilor generate.

Când vorbim despre colectorii de deșeuri avem două mari categorii – companii specializate în magamentul deșeurilor și OTR-uri – Organizațîi cu Transfer de Responsabilitate –

Companii specializate în magamentul deșeurilor – avantaje

Orice firma care se respectă trebuie să aibă încheiat un contract cu o asemenea companie, pentru că îi oferă atât soluția logistică, cât și consultanță waste. Legislația este extrem de complicată și dinamică, așa că trebuie să aibă un partener alături cu care se poate consulta. Cu ce ajută acest tip de companie?

·      Creionează împreună cu agentul economic un concept de management al deșeurilor;

·      Pune la dispoziția agentului economic infrastructură de colectare deșeuri prin containere, prescontainere sau alți recipienți specifici activității fiecărui partener;

·      Declara deșeurile preluate și obține certificatele de valorificare necesare pentru autoritățile de mediu;

OBS: acest tip de companie poate prelua și deșeurile menajere, asemenea firmelor de salubrizare.

·      Transmit deșeurile spre valorificare sau eliminare, în funcție de modalitatea agreată cu operatorul economic;

·      Transporta și preia deșeurile atât prin mijloace de transport proprii cât și prin partenerii autorizați;

·      Identifica soluții optime pentru fiecare deșeu deținut sau generat;

Organizațîi cu Transfer de Responsabilitate – OTR – avantaje

OTR-urile se adresează în special operatorilor economici care generează cantități impresionante pe piață și care trebuie să își atingă obiectivele de reciclare. Aici intervin acestea, pentru că preiau responsabilitatea companiei cu care lucrează și îndeplinesc acele obiective, în schimbul unui tarif agreat. Cu ce ajută acest tip de companie?

·      Preia responsabilitatea de mediu a firmei generatoare;

·      Raportează cantitățile de ambalare;

·      În cazul în care obiectivele de reciclare nu sunt atinse, plătește taxele de penalizare către Fondul de Mediu;

·      Răspunde în față autorităților în majoritatea aspectelor ce privesc preluarea de responsabilități;

·      Tratament egal aplicat tuturor clienților – prețul practicat de OTR-uri este identic tuturor clienților. Dacă intervin schimbări, acestea se vor aplică tuturor egal.

·      Monitorizarea permanentă a modului de îndeplinire a obiectivelor de reciclare – majoritatea OTR-urilor au platforme bine puse la punct, personalizate, oferite clienților pentru a vedea în timp real situația reciclării.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.