Secolul vitezei ne afectează pe toți și ne impune un anumit ritm. Stresul de la muncă, alergătură zilnică, evenimentele externe, toate ne agită și ne fac să uităm de anumite lucruri care contează cu adevărat. Pe lângă sănătate, socializare și un timp liber de calitate, sunt câteva aspecte pe care sigur le uităm, uneori neintenționat, alteori chiar nu avem timp să le băgăm în seama. Spre exemplu, ai încercat vreodată să ai răbdarea să colectezi selectiv deșeurile tale? Nu ai timp? Pare greu? Îți vom arăta că nu este așa. 😊
Dacă am reușit să îți captăm atenția, haide să îți spunem ce înseamnă mai exact colectarea selectivă, pentru a o aplică cum trebuie acasă. Colectarea selectivă este una dintre etapele reciclării, împreună cu separarea și procesarea unora dintre componentele deșeurilor. Practic, aproape toate materialele ce compun deșeurile se pot recicla, dacă suntem atenți la modul în care facem acest lucru: hârtia, sticlă, plasticul, aluminiul, metalul sau lemnul. După cum observi, aproape toate deșeurile tale se pot recicla și ai nevoie doar de puțînă practică și atenție în acest sens.
Într-o gospodărie este destul de greu să introduci containere de reciclare, chiar dacă acest lucru este ideal pentru un proces corect. Din păcate, acestea sunt destul de scumpe și ocupă loc, fiind recomandate pentru zone de birouri. Totuși, nu îți trebuie un echipament elaborat pentru a colecta selectiv. Câteva coșuri de gunoi, în culori diferite, sunt perfecte pentru ceea ce vrei tu să faci. Într-o casă, majoritatea deșeurilor sunt cele menajere, carton și plastic, urmate de sticlă, ulei menajer, DEE-uri, etc. Trebuie să îți formezi o autodisciplină, să te documentezi puțîn și să știi clar în ce coș să îți depozitezi gunoiul. Există foarte multe firme care se ocupă cu preluarea deșeului menajer (resturi de fructe, legume) și transformarea acestuia în compost. Deci nici nu mai trebuie să îl arunci, deșeurile tale pot avea un scop nobil și extrem de benefic pentru natură. Dacă totuși observi că blocul tău nu are containere în care să arunci deșeurile colectate selectiv în casă, semnalează acest lucru. Primăria trebuie să îți aducă containere speciale pentru acest tip de activitate.
Învață să nu îți arunci uleiul alimentar la coșul de gunoi, chiuvetă sau WC. Este o mare greșeală pe care foarte mulți o fac din cauza nedocumentarii asupra consecințelor. Uleiul aruncat în canalizare se depune pe țevi, ducând în timp la blocaj. Dacă este aruncat împreună cu deșeurile alimentare și se infiltrează în pământ, are efecte devastatoare asupra calității solului. Ce ai de făcut? Găsește un recipient special pentru ulei (sau un PET cu volum generos) și depozitează-l acolo după fiecare utilizare. Există centre de colectare pentru ulei care primesc cu brațele deschise clienți responsabili. Învață să faci fapte bune, mici, dar cu mare impact pe viitor.
Ce faci cu bateriile după ce acestea se uzează? Dacă răspunsul tău este “aruncat la gunoi”, îți spunem că faci o mare greșeală. Bateriile conțin acizi și substanțe nocive care otrăvesc produsele din jur. Dacă în punga cu deșeuri alimentare ai aruncat și 2 baterii, întreg produsul se va contamina. Păstrează bateriile într-un recipient special și caută pe internet centre de recilare. Dacă ești atent, marile magazine și hypermarket-uri au mereu semnalizate locurile de reciclare pentru acest tip de deșeuri, doar trebuie să le vezi cu atenție și să acționezi.