Cum reciclam anvelopele?

Distribuie

Anvelopele reprezinta o categorie de deseuri pe care o intalnim peste tot si cu siguranta nu ne-am gandit foarte mult la modul in care acestea sunt reciclate. Desi au o speranta de viata destul de mare, la sfarsitul acesteia trebuie sa le utilizam intr-un fel, pentru ca nici depozitarea in casa sau intr-un alt spatiu nu rezolva cu nimic problema noastra. Ceea ce putine persoane stiu deja este ca anvelopele constituie unul dintre cele mai reutilizabile tipuri de deseuri, pentru ca sunt confectionate dintr-un cauciuc foarte rezistent, extrem de folositor in multe domenii.

In Romania, reciclarea anvelopelor este in faza incipienta spre deosebire de alte tari unde deja exista proceduri clare si know how. In plus, operatorii economici au toate informatiile cu privire la pasii pe care trebuie sa ii parcurga in acest sens, spre deosebire de tara noastra unde totul este foarte confuz. 

Pentru a va forma o parere in ceea ce priveste “Asa DA”, in UE exista 3 tipuri de sisteme care gestioneaza acest flux al anvelopelor uzate:   

Reciclarea anvelopelor

Aruncarea anvelopelor la groapa de gunoi sau in locurile de colectare gunoi este interzisa prin legislatia, asa ca din ce in ce mai multi operatori economici incearca sa le reutilizeze sau sa le recicleze. 

“Granularea” este principala metoda prin care anvelopele se recicleaza. Granulele obtinute sunt de diferite dimensiuni si impreuna cu alte componente sunt folosite la producerea de covoare de cauciuc, dale și pavele, mobilier stradal sau gazon sintetic pentru diferite terenuri. 

Importanta este insa si valorificarea energetica ce se realizeaza prin coincinerarea anvelopelor uzate in cuptoarele fabricilor de ciment – se obtine eliminarea definitiva din mediul inconjurator a anvelopelor uzate, deoarece cenusa rezultata in urma arderii intra in componenta “clincherului”-  elementul care sta la baza producerii cimentului.  

Unde se foloseste cauciucul reciclat? 

Exista o serie de utilizari finale ale cauciucului reprocesat, oferind o piata mai mare pentru materialele reciclate. Exemple de utilizari finale ale anvelopelor reciclate includ:

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.