Cum reciclam corect metalul?

Distribuie

E un truism, dar nu vom inceta vreodata sa insistam asupra lui: reciclarea materialelor este extrem de importantă pentru protectia mediului. Pentru ca deseurile nu dispar de la sine. Chiar si cele biodegradabile – precum cotoarele de mar sau cojile de banana – au nevoie de pana la cateva saptamani ca sa se descompuna. Iar cand vine vorba despre materiale plastice sau despre metal, acestea sunt “înghițite” de mediu într-un interval mult mai lung. De exemplu, cutiile din aluminiu (cum sunt cele de la sucuri) rezista si 500 de ani in natura.

Jumatate de mileniu versus jumatate de minut din viata noastra pentru a arunca metalul in tomberonul corespunzator pentru reciclare. Cu siguranta, urmasii nu ne vor fi recunoscatori pentru planeta pe care le-o lasam.

Asadar, primul pas pentru corecta reciclare a deseurilor este separarea lor: sticla, plastic, hartie, metal. In functie de material, unele obiecte pot fi reciclate de mai multe ori.

In ceea ce priveste deseurile de metal, cel mai intalnit si valoros metal care poate fi reciclat este aluminiul, pe care il gasim in principal in doze de bauturi, precum si in ambalaje de parfum sau deodorant. Iata o lista mai cuprinzatoare:

  • doze de bautura
  • cutii de conserve
  • capace de borcane
  • recipiente alimentare
  • tuburi de deodorante sau alte sprayuri
  • folie de aluminiu curată

Exista, insa, si o serie de metale ce nu pot fi reciclate intre care: ambalajele din metal din care nu a fost eliminat continutul, ambalajele metalice de vopsea sau alte produse contaminate cu diverse substante toxice, folia metalizata cu care este invelita ciocolata sau alte alimente.

Pentru a fi acceptat în centrele de reciclare selectivă, metalul trebuie sa fie curat. De aceea, inainte de a fi duse la tomberon, recipientele trebuie spalate cu apa și apoi presate, ca sa ocupe cât mai puțin spațiu. Atentie la elementele metalice care provin de la electronice sau electrocasnice! Acestea trebuie duse in centre specializate pentru că nu sunt acceptate la orice punct de reciclare. E bine de stiut si faptul ca metalul se arunca in acelasi tomberon cu plasticul, adica cel galben.

Daca, insa, esti intr-o dispozitie creativa, te poti relaxa acasa, in zilele libere, incercand sa transformi deseurile din metal… iar internetul abunda in astfel de idei. De exemplu, dozele de suc pot fi transformate in recipiente in care tii creioanele si pixurile pe birou. Sau poti perfora cutiile de conserve, in care apoi sa introduci lumanari parfumate – efectul va fi wow! – iti garantam.

Iata si aici un link pentru mai multa inspiratie:

Mult succes!

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.