Cum reciclam plasticul?

Distribuie

Plasticul este probabil cea mai folosita materie prima din industria alimentara, drept urmare, este deseul cu cea mai mare “greutate” atunci cand vine vorba de reciclare si ecologie. Populatia are un mare cuvant de spus in aceste procese, pentru ca poate contribui la un coeficient de reciclare din ce in ce mai mare pentru acest deseu, insa din pacate mai sunt multe lucruri de invatat. In acest articol dorim sa va vorbim putin despre importanta reciclarii plasticului dar si despre utilizarea sa in alte domenii, dupa procesul de reciclare. Este vital sa realizam efectul devastator al aruncarii plasticului in natura pana nu este prea tarziu.

Nu uita codul de culori: Container galben – plastic!!! 

Tipuri de plastic

Din pacate, plasticul nu este un deseu universal, cu un singur cod. Acesta are mai multe coduri si categorii de plastic, care trebuie reciclate selectiv in functie de caracteristici si compozitie chimica. Sunt 7 la numar si vi le prezentam mai jos: 

1.PET – Polietilena tereftalata – aici intra sticlele incolore sau colorate pentru apa, bere, suc, ulei si borcane de plastic. Din fericire totusi, acesta este un material care se poate recicla foarte usor. SE COLECTEAZA SELECTIV. 

2.HDPE – Polietilena de inalta densitate – aici intra sacii, cutiile pentru margarina, flacoanele pentru șampon, inalbitorul de rufe, bidoanele pentru detergenti de rufe, bidoanele pentru detergenți de vase, laditele pentru fructe sau legume. Din fericire totusi, acesta este un material care se poate recicla foarte usor, fiind un material utilizat pentru produse cu o durata mare de viata. SE COLECTEAZA SELECTIV.

3.PVC – Clorura de polivinil – aici intra termopanele. Este greu de reciclat si daca se doreste acest lucru, costurile sunt ridicate. In plus, contine toxine care se elibereaza prelungit. 

4.LDPE – Polietilena de joasa densitate – aici intra sacosele, flacoanele de miere sau mustar, tavi si caserole. Acestea nu fosnesc, spre deosebire de materialele din HDPE. Nu se recicleaza. 

5.PP – Polipropilena – aici intra flacoanele, dopurile pentru flacoane, cutii pentru margarina sau smantana, navetele pentru sticle, galeti, ligheane și alte materiale care intra in contact cu apa. Acest material se degradează prin expunerea la soare. Fiind necesar un proces aparte de reciclare, plasticul cu inscriptia “ PP” nu ar trebui colectat selectiv in pubelele galbene. 

6. PS – Polistiren – aici intra paharele si caserolele pentru alimente. Este extrem de greu de reciclat si din cauza expunerii cu produs, nu este acceptat de centrele specializate. Polistirenul poate elibera substanțe cancerigene, mai ales daca este expus la soare sau caldura excesiva. Nu se recicleaza. 

7. Policarbonatul – aici intra CD-urile, DVD-urile sau echipamente de laborator. Nu se recicleaza. 

Cum se colecteaza corect plasticul? 

Unde putem utiliza plasticul reciclat? 

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.