Materialele de construcție și demolare – cum le reciclăm corect

Distribuie

Materialele de construcție și demolare pot fi reciclate și reutilizate în proiecte noi de construcție, ajutând astfel la conservarea materiilor prime naturale, fără a fi nevoie de extragerea sau procesarea acestora.

O mare parte dintre aceste deșeuri provin din resturile generate ca urmare a construirii sau renovării și a demolării clădirilor, podurilor, digurilor, barajelor sau drumurilor.  Deoarece pot conține și substanțe periculoase, deșeurile de construcție prezintă un pericol ridicat pentru mediul înconjurător. Astfel, reciclarea deșeurilor din construcții reprezintă o modalitate de a contracara riscul venit din această industrie. 

Principalele categorii de deșeuri provenite din construcții și demolări sunt:

În timp ce reutilizarea și reciclarea sunt metode importante pentru gestionarea durabilă a deșeurilor odată ce deșeurile au fost deja generate, reducerea la sursă împiedică în primul rând generarea deșeurilor. 

Așadar, prin reducerea la sursă poate fi evitată producerea de deșeuri. Ca un exemplu, conservarea clădirilor vechi, o abordare mai responsabilă atunci când vine vorba despre construcții noi de clădiri în ceea ce privește dimensiunile acestora sau cum sunt adaptate pentru a avea o durabilitate extinsă, reducerea finisajelor interioare etc. 

Astfel, prin aceste metode se diminuează costurile și efortul cu transportul, construcția în sine și producția materialelor de construcție, evitându-se, totodată, ca aceste deșeuri din materiale de construcții să ajungă la gropile de gunoi.  

Și chiar dacă suntem la începutul procesului de conștientizare și reglementare a reciclării deșeurilor din construcții și demolări, este important să înțelegem că multe dintre componentele de construcție și resturi de construcție pot fi reciclate. 

Spre exemplu, betonul și molozul sunt adesea reciclate în agregate și produse din beton, lemnul poate fi reciclat în produse de mobilier, metalele precum oțelul, cuprul și alama sunt, de asemenea, resurse valoroase de reciclat, controlându-se în acest mod felul în care anumite metale ajung în circuitul natural dăunând mediului înconjurător. 

Așadar, firmele de construcții și demolări, chiar primăriile și entitățile responsabile cu protejarea și conservarea construcțiilor, arhitecții și proiectanții de șantier de construcții ar trebui să fie mai mult implicați și să promoveze acțiunile de reciclare a deșeurilor din construcții și demolări, militând, astfel, pentru proiecte de construcții mai sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

Cum te poate ajuta EcoTree să gestionezi eficient deșeurile din construcții și demolări

Platforma digitală EcoTree îți oferă, cu doar câteva click-uri, acces la trasabilitatea deșeurilor, prin eficientizarea operațiunilor de gestionare a deșeurilor din companie.

Astfel, accesezi în timp real rapoarte detaliate pentru fiecare tip de deșeu tranzacționat, ai acces la un registru de coduri corecte pentru deșeurile lunare, monitorizezi traseul și rezultatul tranzacțiilor, în timp real, ai o bibliotecă digitală cu documentele legale necesare și poți alege dintr-o bază de date de colectori licențiați pe tipuri de deșeuri.

Solicită un demo și descoperă beneficiile platformei digitale EcoTree pentru companie.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.