Economia circulară – ce este și cum ne poate ajuta să creăm un mediu sănătos

Distribuie

Anual, în Uniunea Europeană sunt produse peste 2,5 miliarde de tone de deșeuri*. Astfel, pentru a reduce supraproducția și consumul excesiv de resurse naturale, a apărut conceptul de economie circulară – un răspuns pentru criza globală de mediu care afectează întreaga lume.

La ce se referă economia circulară

Modelul economiei circulare oferă o nouă șansă de inovare și integrare pentru ecosistemele naturale, viața noastră de zi cu zi și gestionarea deșeurilor. Astfel, acest tip de economie necesită un sistem continuu de producție și reutilizare a resurselor și a deșeurilor care se folosesc în mai multe industrii, de la cea alimentară, până la cea energetică. 

Principalul scop al economiei circulare este să întrerupă ciclul cumpărare – folosire – aruncare la gunoi, și să-l înlocuiască prin ciclul materii prime – procesare – consum – reutilizare.

De ce este nevoie de o economie circulară

Economia circulară a venit ca un răspuns la impactul negativ pe care unele activități le au asupra mediului: producerea hranei și energiei, infrastructura orașelor, dar și activitățile fiecărui individ în parte. Nu în ultimul rând, și pentru că:

Printr-o economie circulară, se extinde ciclul de viață al produselor, materialele reciclabile devin resurse pentru noi produse și se reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură. De aici, consumul de energie și emisiile de carbon se diminuează, iar deșeurile sunt reduse. 

Principiul celor 3: Reducere – Reutilizare – Reciclare

Economia circulară încearcă să reducă consumul excesiv de apă și energie, emisiile și deșeurile. O modalitate prin care se poate ajunge să se reducă emisiile în atmosferă este utilizarea surselor regenerabile de energie. 

De altfel, țintește către reciclarea deșeurilor intermediare, cât și cele din procesul de producție. Ca să se ajungă în acest pas, ciclurile de producție trebuie să proiectate în așa fel încât să fie încorporate în alte cicluri de producție. 

Spre exemplu, într-o companie de prelucrare a alimentelor, deșeurile organice pot fi folosite pentru compostare.

Cei 5 piloni ai economiei circulare:

  1. Alegerea produselor sustenabile. Mai pe scurt, renunțarea la produsele de unică folosință și înlocuirea lor cu unele durabile, care pot fi refolosite și după o perioadă îndelungată de timp.
  2. Reducerea consumului. Acest principiu se aplică în special în cazul electrocasnicelor, care tind să fie schimbate în funcție de noile tehnologii apărute. Dacă nu ai neapărată nevoie de un obiect care să fie în conformitate cu ultimele tendințe, folosește-l până când se uzează. 
  3. Prelungirea vieții produselor. Le poți da o nouă viață produselor pe care le consideri nefolositoare sau uzate. Spre exemplu, poți folosi borcanele de la alimente pentru depozitare după ce le speli, cutiile de la comenzile online le poți folosi pentru cadouri sau hainele uzate pentru întrebuințări casnice
  4. Reciclarea. Dacă produsele sunt reciclate selectiv, se poate reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură, economisindu-se energie și, totodată, se reduce amprenta de carbon. 
  5. Deșeurile pot deveni materiale valoroase. Ele pot fi reutilizate, reparate și reciclate pentru a le introduce într-un nou ciclu de viață. 

Trecerea la o economie circulară reduce presiunea asupra mediului, îmbunătățește securitatea aprovizionării cu materii prime, stimulează inovarea, cât și creșterile economice. De asemenea, populația beneficiază de produse mai durabile și inovatoare. 

*Surse info: youmatter.world, kenniskaarten.hetgroenebrein.nl

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.