Deseurile. Ne lovim de ele peste tot sub diverse forme: ambalaje, cartoane, plastic, peturi, resturi de la materiale de constructii, deseuri alimentare. Omenirea produce mai multe deseuri decat in orice alta perioada a istoriei sale. Dar, direct proportional, ca societate, suntem datori sa gasim solutii pentru a neutraliza aceste deseuri sau pentru a transforma raul pe care il facem planetei in bine. Ne propunem, prin platforma Ecotree, sa fim parte din solutie si sa dezvoltam parghiile necesare pentru a reduce cantitatea de deseuri pe care le producem.
In primul rand, trebuie sa plecam de la premisa ca salvarea nu vine dinafara noastra; nu exista, ca in productiile hollywoodiene, supereroi care sa ne salveze Planeta de invazia deseurilor. Insa, fiecare dintre noi, la nivel individual, dar si lucrand impreuna, putem fi micii eroi de zi de zi care pot contribui la o viata mai buna pentru noi, familiile noastre și pentru mediul inconjurator.
Prin platforma EcoTree ne-am propus sa facem pasii necesari – siguri si fermi – in aceasta directie. Iar in primele trei luni ale anului am reusit sa tranzactionam peste 150 de tone de deseuri. De altfel, este o evolutie foarte buna, in conditiile in care in doar patru luni am ajuns la peste 200 de tone de deseuri tranzationate prin platforma EcoTree. E un inceput promitator care ne arată, pe de o parte, faptul ca exista o mare deschidere din partea companiilor de a gasi solutii in problema gestionarii deseurilor, si, pe alta parte, faptul ca platforma poate oferi acele solutii viabile de care firmele au nevoie.
Tipuri de deseuri tranzactionate
Datorita modului in care am gandit si creat aplicatia EcoTree de la bun inceput, nu ne concentram eforturile in directia reciclarii unui singur tip de deseuri. Dimpotriva! In primul trimestru al acestui an, in platforma au fost tranzactionate ambalaje plastice, deseuri de anvelope uzate, pamant si pietre, deseuri de sticla, ambalaje contaminate, hartie si carton, deseuri de materiale feroase. De asemenea, au fost colectate cantitati impresionate de ulei de bucatarie uzat, despre care se stie deja ca dauneaza grav mediului: 1 litru de ulei contaminează 1 milion de litri de apa, efectul de poluare dureaza zeci de ani si, mai mult decat atat, stopeaza regenerarea solului si il face nefertil.
Proces simplu si rapid
Unul dintre obiectivele pe care ni le-am setat si pe care il urmarim in continuare este acela de a face ca intregul proces de colectare a deseurilor sa fie unul rapid si usor. Practic, prin pasi simpli, accesand site-ul nostru, companiile pot sa-si creeze un cont, completeaza datele, plaseaza o comanda, iar unul dintre colectorii-parteneri ai Ecotree o ridica si toate documentele se genereaza automat. De pilda, in cazul generatorilor cu mai multi colectori (un colector pe fiecare deseu), platforma simplifica munca si ii ajuta sa aiba o trasabilitate a datelor clara. Acest lucru se datoreaza faptului ca toate informatiile se gasesc in acelasi loc.
E adevarat ca statisticile oficiale arata ca suntem codasii Uniunii Europene la capitolul reciclare, iar societatea de consum în care trăim generează foarte mult gunoi – nereciclabil sau nereciclat. E clar ca trebuie sa apasam pedala de acceleratie; speram si ne dorim ca peste inca trei luni sa avem o cantitate tripla de deseuri tranzactionate prin platforma EcoTree. Sigur ca nu ne asteptam la minuni peste noapte, pentru ca procesul de colectare a deseurilor si de reciclare este unul complex și de lunga durata. Insa, ne dorim sa zidim in fiecare zi cate o caramida la aceasta constructie care este casa noastra, planeta Pamant.