Reciclarea și colectarea metalelor: ce deșeuri din metal pot fi reciclate?

Distribuie

Reciclarea este unul dintre comportamentele care ne pot ajuta nu doar să devenim mai responsabili, ci și să sporim calitatea vieții prin protejarea planetei și prin gestionarea eficientă a resurselor existente.  Din cauza impactului toxic pe care îl pot avea metalele grele asupra mediului si asupra organismului uman, legislațiile în vigoare impun un regim strict cu privire la reciclarea acestora. Prin acest material te invităm să descoperi atât beneficiile reciclării de metale, cât și modalitatea în care reciclarea metalelor feroase și neferoase este efectuată.

Cum se realizează colectarea metalului?

Colectarea metalului este o activitate destinată gestionării eficiente a deșeurilor de metal, a minimizării efectului poluant, cât și o modalitate prin care se poate preveni risipa de materiale prime în procesele de producție. Serviciul de colectare metale se face de către personal specializat, de la sediul instituțiilor ce le depozitează selectiv, în funcție de categoria din care fac parte (feroase sau neferoase). Pot fi reciclate, astfel, de la atât deșeuri rezultate din consumul casnic, cât și industrial, (de exemplu, doze) și până la deșeuri electronice.

Colectarea deșeurilor feroase

Procesul de colectare a deșeurilor feroase are, înainte de toate, în vedere ca, în conținutul elementele ce se doresc a fi reciclate, să existe metale grele și/sau conținut de fier. Acestea pot fi preluate, ulterior, de către instituții specializate în colectare, pe baza unui contract de ridicare. Colaborarea cu o companie de acest tip devine justificată mai ales atunci când vine vorba de echipamente și lucruri voluminoase (materiale feroase utilizate în construcții și industrie, echipamente etc.).

Colectarea deșeurilor neferoase

Deșeurile neferoase sunt curățate înainte de preluare și reciclare, eliminându-se, astfel, o serie de posibili agenți patogeni, cât și alte elemente ce nu intră în categoria metalelor. Ele pot fi pregătite de colectare prin presare (acolo unde este cazul), respectiv prin depozitarea în saci, cu preluarea din locurile special amenajate sau direct de către instituția care se ocupă cu prelucrarea și reciclarea metalelor.

Unde poate fi regăsit metalul?

Metalul se regăsește în diferite lucruri pe care le folosim în viața de zi cu zi – de la echipamente tehnologice, la instalații, accesorii pentru servit, la elemente destinate activității profesionale și personale.

Astfel, putem deduce din acest aspect că, metalele sunt la fel de întâlnite în cotidian precum și plasticul sau hârtia, de unde și necesitatea de a fi responsabili, de a cunoaște și de a ne implica activ în procesul de colectare și reciclare a metalelor.

Care sunt metalele care nu pot fi reciclate?

Din păcate, există și o serie de produse din metal pentru care nu s-au descoperit tehnologii și/sau modalități eficiente de reciclare.

Aceste produse sunt următoarele:

Obiecte contaminate biologic sau cu substanțe și reactivi toxici (ca de exemplu, deșeuri metalice din spitale, cutii cu vopsele și reactanți etc.);

Folia de aluminiu sau metalele disponibile în astfel de compuși fini care intră în contact cu diferite alimente și produse;

Obiecte metalice mari care încă sunt în uz și în contact cu anumite elemente (de exemplu, recipiente metalice umplute cu lichide).

Chiar dacă aceste produse nu pot fi supuse procesului de reciclare, avem în continuare posibilitatea de a contribui la sănătatea noastră, a generațiilor viitoare și a mediului înconjurător, printr-un consum responsabil al acestor produse, respectiv, prin limitarea uzului acestora și/sau găsirea unor alternative înlocuitoare ce permit reciclarea.

Ce deșeuri din metal pot fi reciclate?

În ciuda micilor excepții menționate anterior, majoritatea produselor și a obiectelor metalice, pot fi supuse procesului de reciclare. Printre acestea se regăsesc: conservele și dozele de aluminiu din care a fost consumat/îndepărtat conținutul, caserole din materiale metalice, articole de tip spray, instrumente de servire a mesei, articole metalice de construcții sau grădinărit etc.

Reciclarea metalului: etape

Procesul de reciclare nu se face oricum, indiferent de tipul metalului și respectiv, de categoria din care acesta face parte, ci este bine definit și implică atât forța umana, cât și tehnologii de procesare.

Principalele etape ale procesului tehnologic de reciclare sunt:

Reciclarea metalelor feroase

Ca și în cazul materialelor neferoase, cele feroase sunt supuse unor anumite proceduri clare în vederea unei reciclări corespunzătoare. Astfel, dacă cele mai utilizate metale feroase sunt reprezentate de categoria fierului și a inoxului, iată cum sunt acestea reciclate în mod corespunzător.

Reciclarea fierului

Și în cazul procesului de reciclare fier se urmează anumite proceduri, de la colectare și până la reciclarea propriu-zisă. Masa de fier este depozitată separat, în funcție de destinația de proveniență (fier rezultat din procese de producție și demolare sau din activități de consum larg), urmând ca aceasta să fie preluată în containere sau în alte medii de colectare și depozitare temporară, până la procesarea efectivă a acestora. 

Reciclarea inoxului

Inoxul – metal prezent în multe din accesoriile uzuale precum sunt cratițele, vesela, utilizat inclusiv la prevenirea corodării țevilor – reprezintă un material utilizat în numeroase domenii de activitate.

Obiectele cu conținut de inox sunt colectate, transportate și manevrate în blocuri, urmând a fi introduse într-o serie de mașini cu tehnologie bazată pe mecanism hidraulic ce diminuează volumul și densitatea acestora. Ulterior, prin intermediul unor sisteme de tocare, instrumente electrice, echipamente de circulare a aerului și flotație în băi de lichid, se realizează separarea inoxului de alte materiale, cu procesarea ulterioară prin topire și formarea de noi produse. 

Reciclarea metalelor neferoase

În această clasă sunt introduse obiectele din aluminiu și cupru, care presupun o colectare selectivă și o reciclare prin intermediul căreia se pot economisi resurse importante, financiare și energetice, prin comparație cu producerea unor noi materiale de la zero (ce implica si cu extracția aferentă a zăcămintelor neferoase). 

Reciclarea aluminiului

Procedura de reciclare aluminiu este ușor similară cu cea a fierului. Masele de aluminiu precum foliile, dozele sau recipientele pentru cosmetice și produsele pentru servire, sunt sortate în funcție de mărime, scopul pentru care au fost create etc. Ulterior, sunt transformate în calupuri de deșeuri care urmează a fi degresate și topite sub forma unor lingouri din care se va da naștere unor noi foi de aluminiu ce vor fi reutilizate la crearea de noi produse. Află de aici cum poți contribui și tu la protejarea mediului înconjurător prin reciclarea aluminiului.

Reciclarea cuprului

Cuprul este unul dintre metalele care-și cresc în timp valoarea, chiar și atunci când sunt reciclate. În vederea colectării se are în vedere ca acesta să nu fi trecut printr-o serie de procese mecanice sau chimice, respectiv să nu aibă în compoziție alte metale sau să fie murdar. Cuprul este stocat pe platforme în recipiente mari, urmând ca acesta să fie bineînțeles, topit și reciclat.

Mai multe despre colectare cupru, aici. 

Beneficiile colectării și reciclării metalelor feroase și neferoase

Dincolo de caracterul sustenabil și de responsabilitatea pe care o dovedim alegând să reciclăm metalele feroase și neferoase, reciclând aceste metale avem posibilitatea de a ne suplimenta veniturile. Foarte multe companii plătesc sume modeste și/sau generoase pentru a stimula dorința de a recicla aceste metale, în detrimentul unei gestionări necorespunzătoare precum aruncarea lor în locuri neautorizate.

În plus, reciclarea este mult mai ieftină (de până la 100 ori), față de extracția metalelor, procesarea și transformarea lor în produse.

Unde și cum poate fi folosit metalul reciclat?

Metalul reciclat este folosit de către instituțiile care se ocupă cu prelucrarea acestuia si poate fi transformat în produse finite sau materie primă pentru diferite activități.

Cât costă colectarea și reciclarea metalelor?

Dacă pentru persoanele fizice și/sau casnice, reciclarea nu costă și dimpotrivă, poate duce la producerea unor venituri suplimentare, în mediul industrial, aceste servicii sunt contra cost. Costurile diferă în funcție de tipul deșeurilor metalice și de cantitatea preluată. Reciclarea în sine poate implica un cost de câteva mii de euro pentru întregul flux.

De ce să alegi EcoTree pentru colectarea și reciclarea metalelor?

Dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, poți recicla în mod eficient prin intermediul EcoTree. Spre deosebire de modalitățile obișnuite prin care poți recicla la persoane autorizate individual, EcoTree îți ușurează întregul demers prin digitalizarea acestuia, prin evitarea birocrației, găsirea unor instituții potrivite care contribuie la reciclarea metalului și nu numai.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.