Reciclarea hartiei/cartonului – GHID complet, beneficii si proces

Distribuie

Hârtia a devenit în ultima vreme unul dintre cele mai des folosite materiale din întreaga lume, consumul sau ajungand la o creștere de 400% în ultimii 40 de ani. Fiind atat de accesibila, din păcate, este de asemenea și unul dintre materialele care se risipește cel mai mult. Defrișarea devine o problema tot mai apăsătoare, iar minimul pe care îl putem face noi este sa facem apel la spiritul nostru civic și să începem să reciclăm.

Efectele asupra mediului sunt devastatoare și pentru a nu le lăsa să preia controlul, educația în această privință este indispensabilă. Până acum, fabricarea hârtiei a folosit aproximativ 40% din totalul lemnului de pe suprafața planetei. Deși acest lucru nu este observabil în viața cotidiană de zi cu zi, cele care au resimțit aceste schimbări cel mai puternic sunt viețuitoarele care și-au pierdut casele în urma distrugerii ecosistemelor lor.

De ce sa reciclam hartia si cartonul? Beneficiile asupra mediului:

Reciclarea hârtiei nu este ceva nou apărut. De fapt, timp de 1800 de ani, hârtia a fost fabricată numai din diferite resturi de materiale, însă problema a apărut în vremurile moderne, prin schimbarea materialelor de producție cu scopul de a eficientiza procesul. În ziua de azi, reciclarea unei tone de hârtie poate salva până la 20 de copaci care au o vârstă între 10-20 de ani, în jur de 30.000L de apă, 3.800 kWh si evită emiterea a 27 kg de substanțe poluante în atmosferă. În acest context, reciclarea în masă poate cu adevărat să facă o diferență semnificativă în mediul înconjurător.

Care este procedura pentru colectarea hartiei pentru reciclare?

În primul rând, hârtia care urmează să fie reciclată este colectată și transportată la fabricile de reciclare, unde mai apoi va fi sortată și curățată de lucruri precum capsele de metal. După procesul de sortare, diferitele categorii de hârtie sunt pregătite să își înceapă procesul de transformare.

Ce trebuie sa faci inainte ca hartia sa ajunga la centrul de reciclare?

Trebuie sa ținem cont de faptul că eficiența reciclării hârtiei scade odată cu contaminarea acesteia. Acest lucru înseamnă că majoritatea hârtiei care a fost pătată nu se mai poate recicla, și din acest motiv se pune atât de mult accentul pe reciclarea selectivă a acesteia.

Ce tipuri de hartie/carton reciclam

Acel proces de sortare împarte hârtia în funcție de calitatea pe care o are, respectiv după potențialul său de reciclare:

●       Hârtia albă – cea mai potrivită

●       Hârtia folosită în birouri și ziarele – o calitate medie

●       Cartonul – calitate scăzută

Ce hartie NU se poate recicla?

Este important de știut că nu toate tipurile de hârtie sunt acceptate de firmele de colectare, fiindcă pot apărea probleme în procesul de reciclare:

●       Hârtia pătată de diferite lichide sau mâncare

●       Hârtiile cerate

●       Hârtiile plastifiate

●       Produsele sanitare precum șervețelele 

Cum se recicleaza hartia? Procesul complet

Pe scurt, reciclarea constă într-un proces simplu prin care o anumită categorie de hârtie este mărunțită și amestecată cu apă și substanțe chimice pentru a fi topită într-o substanță fără impurități. Acel amestec va fi apoi presat, uscat și rulat sub formă de benzi subțiri care pot avea până la 80 km lungime.

Colectarea si sortarea hartiei

Colectarea reprezintă adunarea hârtiei folosite în locuri special amenajate pentru acest lucru. De acolo, este transportată către centrele de reciclare unde începe procesul de sortare și curățare (sunt separate de materiale cum ar fi metalul, plasticul, hârtiile cu lipici). După sortarea acestora, fiecare categorie de hârtie în parte își începe procesul de reciclare.

Maruntirea, topirea si curatarea (de-inking) si rularea hartiei

Odată ce a fost sortată, hârtia este mărunțită și amestecată cu apă și substanțe chimice. Acest amestec este apoi topit pentru a descompune hârtia în fibre de celuloză, creând ceea ce se numește „pulpă”, adică materialul propriu-zis din care este fabricată hârtia.

Curățarea (de-inking-ul) acestei pulpe se face printr-un proces de flotație, în care particulele de cerneală sunt îndepărtate cu ajutorul formării unor bule de aer.

După ce materialul a fost curățat, este pregătit să fie întins sub forma unor benzi lungi si subțiri pentru a fabrica hârtia propriu-zisă. Benzile sunt lăsate la uscat, iar apoi sunt tăiate după dimensiunile necesare.

Ce se obtine din hartia reciclata?

De obicei, pentru hârtiile de calitate mai înaltă, este necesară adăugarea unor fibre nereciclate până în momentul de față, în interiorul pulpei reciclate. În cazul ziarelor, de exemplu, nu este nevoie; acestea pot fi fabricate 100% din hârtie reciclată. Printre lucrurile care se pot obține din hârtie reciclată se mai numără:

●       Hârtia de împachetat

●       Șervețelele

●       Hârtia igienică

●       Cofraje de ouă

●       Diverse materiale de construcții

Cum reducem consumul de hartie utilizand-o responsabil

Risipa hârtiei este unul dintre cei mai importanți factori cu care ne confruntăm. Partea bună este însă că, odată ce conștientizăm acest lucru, putem să facem destul de ușor o schimbare care să aibă rezultate semnificative. 

Prima și cea mai importantă soluție este, bineînțeles, trecerea de la hârtie la mediul digital. 

Dar în cazul în care această trecere nu este posibilă, există unele lucruri pe care le putem face atât la birou, cât și în viața de zi cu zi, care vor aduce o schimbare pozitiva:

  • Reducerea risipei cauzate de imprimare (utilizarea față-verso a paginii, impunerea unei limite de printare de pagini per angajat etc.)
  • Utilizarea hârtiei chiar dacă este deja scrisă/printată pe o parte din suprafața sa
  • Reducerea bugetului alocat achiziției de hârtie
  • Folosirea hârtiei reciclate

Curiozitati despre reciclarea hartiei/cartonului

  • Cantitatea de energie folosită pentru a produce o tonă de hârtie poate susține, în medie, electricitatea de care are nevoie o locuință normală pe o durată de aproximativ 6 luni.
  • Reciclarea unei tone de hârtie salvează, de asemenea, aproximativ 5 metri cubi dintr-un depozit de deșeuri. 
  • Hârtia poate fi reciclată în jur de 6 ori (în funcție de calitatea ei), după care fibrele de celuloză se scurtează prea mult pentru a putea fi refolosite.
  • În procesul de fabricare se folosește cu 70% mai puțină energie dacă fibrele folosite au mai fost reciclate.

De ce sa alegi EcoTree pentru reciclarea hartiei?

Suntem ancorați în simplitate și asta vrem să dăm mai departe – un proces de reciclare simplu. 

Aducem laolaltă salubriști, reciclatori, centre de colectare, inițiative non-guvernamentale, toate cu un singur scop: facilitatea interacțiuni și creșterea vitezei reciclărilor. 

Iată câteva motive pentru care ar trebui să alegi EcoTree pentru reciclarea sticlei:

  • pentru un Mâine curat, Astăzi ne ocupăm de infrastructura care accelerează implicarea;
  • catalizăm reciclarea și suntem agen al economiei circulare;
  • construim o economie sănătoasă; 
  • costuri mici, calitate, soluții digitale.
Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.