Cum reciclam hartia si cartonul?

Hartia este unul dintre materialele cele mai intalnite in viata noastra profesionala dar si casnica. Ne “ciocnim” de ea foarte des si de multe ori, facem risipa fara sa ne dam seama. Toti cunoastem celebra analogie atunci cand facem referire la consumul de hartie – ca omoram un copac, dar realitate nu este foarte departe de aceasta gluma. O modalitate prin care putem salva copacii si evident si mediul inconjurator este constientizarea necesitatii reciclarii hartiei sau folosirea ei din ce in ce mai rar. Indiferent de solutia pentru care optam, sansele de a avea un mediu mai bun cresc exponential. 

Nu uita codul de culori: Container albastru – hartie.  

Procesul de reciclare este foarte simplu si usor de inteles. Practic, intreaga cantitate de hartie se marunteste si se topeste intr-un amestec alcatuit din apa si diverse substante chimice. Aceste substante au un rol precis si elimina orice urma de impuritati care pot afecta calitatea hartiei rezultate. Amestecul folosit se intinde sub forma unor benzi si sunt lasate la uscat. Acestea sunt ulterior rulate, taiate si transportate spre companiile care le vor folosi in activitatea lor. 

Ce este important de stiut este faptul ca nu orice hartie se poate recicla si atunci cand ajung in centrul de reciclare sunt sortate: 

Facand o medie, hartia aceasta se poate recicla de maxim 6 ori, dupa aceea isi pierde din consistenta si nu mai au aceeasi calitate. 

Din ziare se obtine tot hartie de ziare, cartoane de oua, cutii si materiale de impachetat

Din hartia de birou se obtine tot hartie de birou, servete si hartie igienica.

Ce nu se recicleaza? 

Nu se recicleaza hartie patata de lichide, vopsea, ulei sau mancare, hartiile cerate, plastifiate sau acoperite cu o folie de plastic. Aici intra si servetelele sau alte produse sanitare. Acestea nu sunt acceptate de firmele de colectare. 

In prezent cele mai importante centre de reciclare a deseurilor de hartie se gasesc in Bucuresti, Brasov, Calarasi, Ploiesti, Timisoara, Arad, Cluj, Iasi si Constanța. 

Exemple de utilizari pentru lemnul reciclat:

Cum gestionez responsabil folosirea hartiei? 

Din cauza procentul ridicat de hartie consumata in activitatile de birou, exista anumite recomandari pentru e evita risipa. Prima pe lista este digitalizarea proceselor administrative care inainte prevedeau printare si arhivare. Daca totusi printarea este necesara si nu se poate trece peste acest aspect, se recomanda: 

Curiozitati despre reciclatul hartie

Testează platforma EcoTree!

EcoTree creează astăzi infrastructura ce accelerează implicarea dar și aduce la două clickuri distanță profitabilitatea.

Sign up

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.