Reciclarea sticlei – pret si GHID de colectare | EcoTree

Distribuie

Planeta ne oferă cadrul dezvoltării, creșterii, învățării. Noi ce îi oferim ei? Tot mai multe semne de alarmă sunt ridicate în ceea ce privește colectarea selectivă și importanța ei pentru o lume mai bună – curată, protejată, sigură pentru noi și pentru cei pe care îi vom lăsa în urmă. 

Sticla e cel mai rezistent deșeu care a existat vreodată, și se descompune în mai mult un milion de ani, deci efectele sale nefaste asupra mediului și aerului pe care îl respirăm reies de la sine. În România, 200.000 de tone de sticlă sunt puse la vânzare în fiecare an, conform statisticilor; cu toate acestea, există câteva sute de tone de sticlă folosită în construcții, iar acestea nu intră în calcul. Cu toate acestea, există soluții: reciclarea.

Sticla poate fi reciclată la infinit, devenind de fiecare dată, ceva nou și bun de utilizat; un material reciclabil 100%, sticlă nu își pierde cantitatea, puritatea sau proprietățile în timpul reciclării. Iar drumul către o Planetă sănătoasă, în care să trăim și să ne dezvoltăm bine, trece, inevitabil, prin reciclare. 

Din ce se face sticla?

Sticla e un material ușor de făcut, dar ale cărei efecte sunt greu de uitat. Din ce se face sticla? Dintr-o compoziție alcătuită din nisip de cuarț, calcar și sodă calcinată – aceste trei elemente ușor de procurat intră într-un proces de topire și așa ia naștere sticla, unul dintre cele mai folosite materiale în fiecare casă, un produs complet natural, rezistent și inactiv biologic. 

Ce beneficii poate avea reciclarea sticlei pentru mediu?

Dacă te întrebi de ce ar trebui să reciclezi sticla, iată câteva avantaje pe care ar trebui să le ai în vedere: 

Care este procedura pentru colectarea sticlei pentru reciclare?

Pentru a putea fi reciclată, sticla trebuie colectată selectiv, iar pentru asta e nevoie să știm cum pregătim sticla înainte. Codul de culori corespunzător sticlei este cel verde, așa că data viitoare când arunci sticlă, asigură-te că nu o lași la întâmplare, ci o pui doar în containerul verde. Nu pot fi reciclate toate tipurile de sticlă, de aceea e relevant să știi ce poate fi reciclat și ce nu. Procesul de reciclare este unul complex, la fel ca materialul în sine. 

Ce trebuie sa fac inainte de a preda sticla pentru centrul de reciclare?

Înainte de a preda sticla pentru centrul de colectare, ține cont de câteva aspecte relevante: 

Este necesara spalarea sticlelor de sticla inainte de reciclare?

Da, înainte de procesul de reciclare sticlele trebuie spălate, acesta este primul pas al procesului de reciclare și începe chiar de la tine. Înainte de  a preda sticla centrului de colectare, asigură-te că o speli cu atenție, eliminând orice urmă de suc, bere, vin etc.

Ce sticla se recicleaza?

Nu toate obiectele făcute din sticlă sunt colectabile în containerul verde. Iată care sunt sticlele pe care le poți trimite la reciclat: 

Ce sticla NU se poate recicla?

Nu toate tipurile de sticlă pot fi trimise la centrul de colectare. Unele sticle pot fi reciclate, însă nu fac parte din categoria deșeurilor din sticlă. Ele sunt colectate doar de companii care au anumite autorizații. Iată ce sticle nu poți trimite spre reciclare:

Cum se recicleaza sticla? Procesul complet

Cum se reciclează sticla? Procesul nu este întocmai unul simplu, fiind format din mai mulți pași: 

Ce se face cu sticla reciclata?

Unde se folosește sticla reciclată? În numeroase industrii și activități, cum ar fi: 

Ce utilizare poate avea sticla in functie de culoare

În funcție de coloristica pe care o are, sticla poate avea utilități diferite. Prima caracteristică a sticlei colorate este aceea că din ea nu se poate realiza decât sticlă de aceeași culoare; sticla incoloră este, deci, mai versatilă. 

Cum se poate reduce consumul de sticla

După ce am înțeles cât de importantă e reciclarea sticlei, vrem și să consumăm mai puțin. Dar cum facem asta? 

Orice alegi să faci cu recipientele din sticlă deja existente, nu uita să le cureți și să le dezinfectezi; sticla are avantajul non-toxicității, deci poate fi refolosită astfel cu încredere.

 Curiozitati despre reciclarea sticlei

Poți recicla un ciob? Ce se face din deșeurile de sticlă? Unde duc sticlele pe care vreau să le reciclez? Sperăm că ți-am răspuns la aceste întrebări mai sus, dar venim cu încă o serie de curiozități despre reciclarea sticlei pe care sigur nu le cunoști: 

De ce sa alegi EcoTree pentru reciclarea sticlei?

Suntem pasionați de simplitate și asta ne dorim – să simplificăm modul în care reciclăm, în speranța că vom motiva. Suntem o platformă care aduce laolaltă salubriști, reciclatori, centre de colectare, inițiative non-guvernamentale, toate cu un singur scop: facilitatea interacțiuni și creșterea vitezei reciclărilor. Iată câteva motive pentru care ar trebui să alegi EcoTree pentru reciclarea sticlei:

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.