Ce obligații am dacă sunt generator de deșeuri?

Distribuie

Am vorbit în articolele trecute despre cât de mare este responsabilitatea noastră în ceea ce privește colectarea corectă a deșeurilor. Oamenii pot face diferența și dacă fiecare gândește individual așa, colectiv putem face minuni. Dar uneori nu este suficient că omul de rând să conștientizeze și să acționeze. Pe piață sunt jucători mari, care generează deșeuri de 1 milion de ori mai mult decât o persoană casnică. S-a întrebat cineva oare ce fac companiile mari în acest sens? Ce obligații au sau ce trebuie să facă din punct de vedere legislativ? Un punct important de aflat este ce amenzi primesc dacă nu își respectă obligațiile, pentru că orice abatere trebuie sancționată dur, mai ales pe piață din România unde procentul de reciclare este aproape insesizabil.

Ce este un generator de deșeuri?

Dacă stăm să ne gândim puțin, toți suntem generatori într-o măsură sau altă. Însă persoanele fizice sau operatorii economici sunt cei care au un impact semnificativ asupra pieței de deșeuri din România, prin cantitățile pe care le pun pe piață.

Un generator de deșeuri este orice persoană ale cărei activități generează deșeuri și care efectuează operațiuni de pretratare, amestecare ori de alt tip care duc la modificarea naturii sau a compoziției acestor deșeuri.

Ce obligații are un generator de deșeuri?

Deși poate nu crezi, pentru că situația din România nu reflectă exact o realitate îmbucurătoare, operatorii economici sunt obligați de legislație să efectueze multe activități atunci când generează deșeuri. Cele mai importante sunt:

Să încadreze și să clasifice fiecare tip de deșeu. Aici intră partea de colectare selectivă a deșeurilor, precum clasificarea de mai jos:

·       Container albastru – hârtie și carton

·       Container galben – plastic și metal

·       Container verde – sticlă

·       Container negru – deșeu menajer

Să aibă în echipă o persoană special desemnată pentru urmărirea acestor operațiuni de gestionare a deșeurilor. În cazul în care un control dorește să verifice activitatea companiei, această o să fie persoană de contact cheie.

Să păstreze evidență gestiunii deșeurilor și să le prezinte în caz de control.

Să încheie contracte de preluare a deșeurilor cu:

·       Firme de salubrizare – pentru deșeul menajer

·       OTR uri – Organizații cu Transfer de Responsabilitate – pentru deșeurile pe care operatorii economici le pun pe piață și care trebuie colectate de OTR-uri în numele lor, în vederea atingerii procentului de reciclare; Aici vorbim în special despre multinaționale, care generează un număr impresionant de deșeuri în urmă activității lor.

·       Operatori specializați în deșeuri toxice – pentru deșeuri de laborator, toxice care au un regim de reciclare diferit. 

Să întocmească un program de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri.

Ce amenzi primește un generator de deșeuri care nu respectă regulile?

Amenzile sunt usturătoare și bine meritate în cazul unor probleme sesizate de autoritățile care realizează controale. Acestea încep de la 15.000 lei de la simplul fapt că operatorul economic nu deține o persoană asignata pe gestionarea deșeurilor și poate ajunge până la 40.000 lei pentru:

·       Încadrarea eronată a tipului de deșeu și declararea incorectă a acestora în evidente;

·       Lipsa unei proceduri pentru colectarea selective și abandonarea deșeurilor în spații neamenajate.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.