Curiozități despre reciclare

Distribuie

Reciclați, reduceți, reutilizați este o frază pe care ați auzit-o probabil de când erați copil. Toată lumea știe că ar trebui să recicleze și că este bine pentru mediul înconjurător, dar există obstacole în ceea ce privește eliminarea corectă a deșeurilor mai ales ca ceea ce se întâmplă după eliminare este complicat.

Deși ratele de reciclare au crescut de-a lungul anilor, se estimează că fiecare american generează încă ~ 5 kilograme de gunoi pe zi, reciclarea sau compostarea a 1,5 kilograme sau ~ 30% din aceasta.

Deșeurile sunt o problemă care afectează întreaga Uniune Europeană. Conform Comisiei Europene, în total, UE produce până la 3 miliarde de tone de deșeuri în fiecare an.

In Europa, intre 2010 și 2016, generarea totală a deșeurilor a crescut cu 3,0% (aproape 74,7 milioane tone) în țările UE-28. Deșeurile totale (cu excepția deșeurilor minerale majore) au crescut cu 6,0% (48,1 milioane tone), iar generarea pe cap de locuitor a crescut cu 70 kg.

În 2016, sectoarele de apă și deșeuri (28,0%), gospodării (23,0%) și industria de producție (21,0%) au generat cele mai mari ponderi de deșeuri, cu excepția deșeurilor minerale majore. Aceste trei sectoare produc împreună aproape 72% din totalul deșeurilor, cu excepția deșeurilor minerale majore.

Între 2010 și 2016, producția de deșeuri în sectorul apei și al deșeurilor a crescut cu 56% (aproape 82 de milioane de tone). Această creștere semnificativă a fost determinată în principal de generarea secundară a deșeurilor din dezvoltarea sistemelor de gestionare a deșeurilor în țările cu operațiuni de tratare a deșeurilor în creștere. În alte sectoare, tendința a scăzut treptat.

Deșeurile, cu excepția deșeurilor minerale majore, generate de toate sectoarele economice, au urmat creșterii dezvoltării economice între 2010 și 2016, cu doar o ușoară decuplare.

Iată 5 lucruri pe care nu le știai despre reciclare:

1. Numerele de pe materialele plastice nu vă spun dacă este reciclabil. Numărul mic dintr-un triunghi cu săgeți este codul de identificare a rășinii, identificând ce tip de plastic este. Din păcate, numerele nu ne spun exact dacă este un material plastic reciclabil sau nu, deoarece diferite instalații sunt echipate pentru a accepta și prelucra numere diferite și există o variație a ceea ce este reciclabil chiar și în cadrul aceluiași cod.

2. Există câteva reguli generale de reciclare. Învelișuri metalice strălucitoare nu sunt de obicei acceptate pentru reciclare. Plasticul rigid este mai probabil să fie reciclat decât filmul subțire din plastic, iar articolele care sunt un amestec de materiale diferite sunt mai puțin susceptibile să fie reciclate, deoarece sunt dificil de separat. De exemplu, recipientele cu lapte de soia și suc sunt un amestec de hârtie, plastic și aluminiu, astfel încât sunt reciclate în unele orașe și nu în altele. Bioplasticele, care sunt fabricate din cel puțin unele materiale pe bază de plante, nu sunt reciclabile și sunt compostabile numai atunci când spun „compostabile”.

3. Ambalajele sunt deosebit de problematice. Ambalajele și cutiile reprezintă 30% din deșeurile pe care americanii le sorteaza, dar doar 15% din acestea sunt reciclate. O mare parte din acest ambalaj are o peliculă subțire din plastic, care poate fi sau nu acceptată pentru reciclare de către transportatorul sau orașul dvs., dar de obicei poate fi aruncată la magazinul local, împreună cu pungile de plastic. Companiile s-au angajat să facă ambalaje mai reciclabile, ceea ce sună excelent, dar nu rezolvă problema. Ce poti face? Încercați să cumpărați produse cu ambalaj mai mic sau deloc.

4. Reciclarea este cea mai puțin preferată dintre cele 3R. Cu alte cuvinte, incearca sa nu ajungi sa reciclezi. În ceea ce privește dezvoltarea durabila, reciclarea este de fapt ultima dintre cele 3R. Este mai bine să evitați crearea deșeurilor, care este legat de ceea ce cumpărăm și consumăm (reducem). Chiar dacă articolele pot fi reciclate, este totuși mai bine să le folosești cât mai mult timp (reutilizarea) înainte de eliminare.

Dacă obiectul reciclabil nu poate fi reutilizat sau este la sfârșitul vieții sale utile, atunci reciclați. Reciclarea folosește mult mai puțină energie și alte resurse în comparație cu utilizarea materialului virgin (adică cu 95% mai puțină energie pentru a crea o cutie din material reciclat), dar necesită în continuare energie și alte resurse.

5. Furculitele, lingurile și cuțitele din plastic nu sunt reciclabile. Servetele, prosoapele de hartie, servetele umede, la randul lor, nu pot fi reciclate.

Deoarece provin dintr-o varietate de materiale plastice de calitate scăzută, este imposibil de identificat după tipul lor de plastic. Sunt prea mici pentru a fi reciclate și, deaceea, colectorii le vor refuza.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.