Stiai despre cartusele de imprimanta ca pot fi reciclate? In ultima perioada, reciclarea si colectarea cartuselor de imprimanta s-a transformat intr-o problema stringenta la nivel internațional, existand din ce in ce mai multe demersuri pentru a o transforma intr-un obicei. Ba mai mult, cele mai recente modele de imprimante apărute pe piață oferă posibilitatea reumplerii cartușului chiar de către utilizator. De asemenea, producătorii de cartușe au programe speciale dedicate colectarii cartușelor de imprimantă și tonerelor (ex. buy-back). Dacă le sunt trimise cartușele utilizate, se vor asigura că acestea sunt reciclate.
Deși refolosind cartușele goale de cerneală și toner ar duce la economii de până la 60% din prețul unui cartuș nou, totuși, astăzi, majoritatea cartușelor sunt aruncate alături de deșeurile menajere, ajungând la depozitele de gunoi sau la instalațiile de incinerare.
Așadar, deșeurile din cartușe și tonere de la imprimantă se colectează de operatori specializați. Cea mai mare parte a acestui tip de deșeu provine de la companiile mari, tocmai de aceea există și colectori specializați și proceduri dedicate pentru a putea veni în întâmpinarea acestora. În cele mai multe cazuri, aceștia se deplasează la sediu/domiciliu pentru un număr minim de cartușe (ex. 10 cartușe), depinzând însă și de tipul de cartuș.
În ciuda acestor oportunități de reciclare, destul de rar, și în anumite cazuri specifice, sunt sortate de către utilizatori și introduse în saci de reciclare incorecte sau alte containere.
De ce este importantă reciclarea cartușelor și a tonerelor de imprimantă? Beneficii
Cartușele goale poluează pentru că ele conțin încă praf rezidual, plastic, diverse metale etc. – un mic de materiale degradabile, dar și nedegradabile cu un grad ridicat de toxicitate. Tocmai de aceea, ciclul de descompunere a unui cartuș folosit depășește 1.000 de ani, iar arderea acestuia poate polua mii de metri cubi de aer. În plus, inhalarea continuă a prafului de toner poate afecta căile respiratorii și poate provoca iritații.
La un calcul simplu, iată ce putem câștigă din reciclarea cartuselort goale. Europa produce 1.3 milioane de cartușe lunar, ceea ce înseamnă peste 15 milioane de cartușe pe an. Americile și Asia o depășește de cel puțin 4 ori. La polul opus, într-un an, se reciclează la nivel mondial maximum 17 milioane de cartușe de imprimantă laser.
Și totuși, in ciuda acestui raport de forțe, prin reciclare sunt economisite 6 milioane de litri de ulei, sufiecienti pentru a umble 3 bazine olimpice. În America de Nord, mai mult de 40.000 tone de plastic și metal sunt economisite că urmare a reciclării cartușului.
Ca o regulă de bază, pentru fiecare 100 000 de cartuse reciclate, putem economisi 9.600 kg de aluminiu, 40 de tone de plastic și 1 000 000 de litri de ulei.
Cum se realizează reciclarea cartușelor și tonerelor de imprimantă?
Cartușele de imprimantă de unică folosință aparțin categoriei deșeurilor periculoase, care dăunează mediului, deoarece conțin metale grele, precum și solvenți și pigmenți nocivi pentru sănătate.
Ce trebuie să ai în vedere pentru colectarea cartușelor și tonerelor?
- Cartușe pot fi reciclate până la șase ori – adică sunt recondiționate, reumplute și ulterior puse în vânzare cu un preț mult mai mic la un cartușele originale noi. Câștigul? Avem aceeași calitate a cartușului, indiferent dacă este reciclat sau nou.
- Reducem volumul gropilor de gunoi – deoarece un număr mare de cartușe aruncate la groapă de gunoi ocupă, evident, foarte mult spațiu. În p lus, dacă se sparg și sunt aruncate la gropile de gunoi, există pericolul de a contamina apele subterane și mediul.
- Producătorii de cartușe pun la dispoziția utilizatorilor programe speciale de colectare. Dacă le trimiteți cartușul utilizat, se vor asigura că acesta este reciclat. Ce se întâmplă după? Fiecare cartuș gol primit este evaluat în vederea recondiționării sau a valorificării materialelor prin reciclare. Un cartuș recondiționabil este dezasamblat și cât mai multe componente sunt refolosite. Cartușele care nu sunt recondiționabile sunt dezasamblate, sortate pe tipuri de materiale și reciclate.
Colectarea tonerelor și cartușelor pentru companii
Dacă reprezentați o companie, este important să știi că legea actuală impune fiecărei companii să aibă o evidență a tuturor deșeurilor generate de activitățile sale și să organizeze eliminarea acestora în condițiile prevăzute de lege.
Pentru tonere si cartușe aceasta înseamnă:
- organizarea colectării,
- depozitarea temporară și livrarea cartușelor de cerneală uzate la un centru special de colectare
- eliberarea certificatelor corespunzătoare pentru fiecare livrare.
Prin urmare, atunci când cartușele de cerneală din imprimanta sunt epuizate și trebuie înlocuite, recomandăm să le duci la centrul de reciclare.
Tipuri de reciclare de cartuse de imprimanta
Există două tipuri de reciclare de cartușe de imprimantă și astea sunt reciclarea prin remanufacturare și reciclarea prin distrugere.
Reciclare prin remanufacturare
Reciclarea prin remanufacturare, care este cea mai frecvent utilizată, în special pentru tipurile obișnuite de cartușe de imprimantă, precum: Brother, Canon, Epson, HP, Konica Minolta, Lexmark, Samsung, Xerox. În timpul acestui proces, vor fi înlocuite mai multe părți purtabile, iar cartușul de cerneală va fi reumplut cu toner sau cerneală în funcție de situația specifică.
Reciclare prin distrugere
Reciclează cartușele de cerneală distrugându-le. Acest tip de reciclare implică dezasamblarea cartușelor de cerneală în componente și apoi reciclarea materialelor componente. Reciclarea trebuie efectuată de o companie profesionistă. Reciclați tonerul, plasticul și metalul din cartușele imprimantei laser.
Curiozități despre reciclarea cartuselor si tonerelor de imprimanta?
Cum aruncați cartușe de cerneală
Cartușele de imprimantă, asadar, nu se arunca la întâmplare deoarece sunt considerate deșeuri DEEE, nedegradabile și poluante, ci se predau în centrele dedicate sau la colectori specializați. Descompunerea unui cartuș de cerneală folosit poate dura până la 1.000 de ani, iar alternativele de ardere pot polua și crește emisiile de dioxid de carbon, ducând la încălzirea globală.
Ce este tonerul?
Tonerul este substanță care da culoare paginii imprimate. Cartușul de toner este o cutie din plastic care conține această substanță. De obicei, tonerul este compus din carbon și oxid de metal parțial magnetizat (polimer) – substanțe considerate toxice. Tonerul, de obicei, nu este consumat 100%, o parte a acestuia rămânând în cartușul. Deși aproape toate cartușele de imprimantă sunt fabricate din materiale ecologice, atunci când manipulați cartușele goale, aceste reziduuri pot ajunge, de exemplu, la plămâni.
Cum se elimină tonerul conform legii?
Aceasta înseamnă că, atâta timp cât ați consumat umplutura de toner, puteți elimina cutiile ca deșeuri mixte și le puteți trimite la un depozit sau incinerator special conceput pentru acestea. O altă opțiune ar fi să duceți cartușul de cerneală gol la centrul de colectare.
Cum să împachetați tonerul achiziționat, astfel încât să nu se deterioreze?
Deoarece tonerul este foarte fragil, acesta poate fi deteriorat în timpul transportului. Majoritatea companiilor care cumpără toner avertizeaza din timp că tonerul trebuie ambalat corespunzător. Cel mai bun mod de a fixa tonerul este să-l repuneți în cutia originală, în poziția în care l-ați primit, pentru a evita eventualele deteriorări sau spargerea cartușului.
Tonerul trebuie aruncat?
Nu. Este considerant poluant și nu are ce să caute în gunoiul menajer. Acesta este motivul pentru care multe companii le colectează sau le cumpără.
Stiati ca tipul de material, determina un anumit mod de reciclare? Mai multe AICI despre cum trebuie sa reciclam plasticul.
Cât costă reciclarea tonerelor de imprimanta? Prețuri
Prețurile depind doar de companiile care oferă programe de reclicare a tonerului.
De obicei, factorii pe care îi consideră includ:
- Rata cererii și ofertei
- Prognoza inventarului
- Cost și preț de vânzare