Cum gestionează țările europene problema deșeurilor?

Distribuie

În mod nedorit, deșeurile fac parte integrantă din viața noastră. Producem deșeuri în cantități mai mari decât în orice altă perioadă din istoria omenirii, iar implementarea unor soluții pentru gestionarea acestei probleme nu este încă la un nivel satisfăcător.

Stilul de viață adoptat de omul modern și bazat extrem de mult pe consum se reflectă direct proporțional în cantitatea de deșeuri produsă la nivel individual (în perioada 2008-2018, un european a produs, în medie, aproape jumătate de tonă de deșeuri), precum și ca societate în ansamblu.

Dacă privim lucrurile la scara Europei, țările de pe bătrânul continent generează cantități foarte mari de deșeuri – de la cele menajere la deșeuri provenite din construcții, sanitare, electrocasnice, deșeuri industriale, miniere etc. E o problemă care nu poate fi ignorată sau, într-o exprimare metaforică, nu ne permitem “să băgăm gunoiul sub preș”. În punctul în care ne aflăm, autoritățile din multe state europene au conștientizat că nu mai pot “bâjbâi” după soluții, ci trebuie să implementeze politici publice pentru gestionarea deșeurilor.

Ce spun datele oficiale?

Statisticile prezentate de Comisia Europeană arată că aproape jumătate din toate deșeurile municipale din Uniunea Europeană sunt reciclate sau compostate. Unde e România în aceste tabele? Pe neonorantul loc 26 din 27 de ţări membre; mai concret, în 2018 rata deşeurilor municipale reciclate era de 11,1% din totalul de deşeuri. Mai prost decât noi stă doar Malta, cu 6,5%, dar acest lucru cu siguranță nu ne face să ne simțim mai bine.

Țara noastră se află departe chiar şi de ţările din regiune, astfel că rata deşeurilor reciclate era în 2018 de peste 30% în ţări precum Ungaria, Slovacia, Polonia şi Bulgaria.

Modele europene de urmat

Practicile de gestionare a deșeurilor variază foarte mult de la țară la țară. De pildă, țările nordice folosesc îndeosebi incinerarea, în vreme ce statele sudice apelează la tratamente mecanico-biologice. Măsura colectării deșeurilor în depozite e pe cale de dispariție în țări precum Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Germania, Austria și Finlanda, în vreme ce Italia și-a redus continuu depozitele de deșeuri municipale. În schimb, în estul și sudul Europei e o practică în continuare des utilizată.

Germania, în schimb, preferă să recicleze deșeurile, fiind țara cu cea mai mare rată de reciclare (67,2%) din Uniunea Europeană. Chiar dacă e statul care generează cea mai mare cantitate de deșeuri, e si cel care gestionează în mod corespunzător o cantitate mare din deșeurile generate.

Totodată, în apusul Europei, se promovează tot mai mult ideea compostării la domiciliu și utilizarea la maximum a capacității de incinerare existente.

Concluzia este că reciclarea reprezintă cel mai eficace răspuns la problema deșeurilor și a modului în care ele pot fi gestionate. Iar în România, platforma EcoTree își propune să fie parte din acest răspuns!

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.