Este mai mare decât un card de credit? Este amestecat cu alte materiale? Hârtia este uscată?
Separarea deseurilor si colectarea selectivă sunt primii pasi in realizarea unei reciclari corecte. De exemplu, materialele mici precum ar fi capacele sticlelor – se blochează uneori în mașinile de prelucrare. Acest lucru este valabil și pentru hârtiile mici, cum ar fi post-it-urile sau hârtia mărunțită. Plicurile cu captusite cu folie cu bule conțin atât hârtie, cât și plastic si trebuie separate. Dacă nu le puteți separa, aruncați plicul în coșul de gunoi.
Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reiclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic. Colectarea selectivă are ca scop protejarea mediului înconjurător. De asemenea, contribuie la o eficiență sporită de utilizarea resurselor.
În anul 2010, Uniunea Europeană a reciclat în medie 35% din totalul deșeurilor reciclabile, în timp ce în România procentul de reciclare este de 3%.
Conform Ordinului nr. 1281/2005, privind stabilirea modalităților de identificare a containerelor pentru diferite tipuri de material în scopul aplicării colectării selective, pentru aplicarea la nivel național a colectării selective, containerele și recipientele de colectare a deșeurilor se inscripționează cu denumirea materialelor reciclabile și culoarea specifică pentru fiecare tip de material. Materialele ce pot fi reciclate sunt: hârtie, sticlă, plastic și metal.
Colectarea selectivă se realizează prin intermediul a 3 containere, de culoare și destinații diferite, astfel:
- Culoarea galbenă a containerului presupune depozitarea de deșeuri din metal și plastic;
- Culoarea albastră a containerului presupune depozitarea de deșeuri din hârtie și carton;
- Culoarea verde a containerului presupune depozitarea de deșeuri din sticla.
Deșeurile sunt colectate la sursa sa în fiecare zonă și separate. Modul în care sunt sortate deșeurile trebuie să reflecte sistemele locale de eliminare. Deseurile se sorteaza in urmatoarele categorii:
- Hârtie
- Carton (inclusiv ambalajele pentru returnarea furnizorilor)
- Sticla (limpede, nuanțată – fără becuri sau geamuri, care aparțin cu deșeuri reziduale)
- Materiale plastice
- Textile
- Lemn, piele, cauciuc
- Fier vechi
- Compost
- Deșeuri speciale / periculoase
- Deșeuri reziduale
Deșeurile organice pot fi, de asemenea, separate pentru eliminare:
- Alimentele rămase care au avut contact cu carnea pot fi colectate separat pentru a preveni răspândirea bacteriilor.
- Carnea și osul pot fi recuperate de către organismele responsabile de deșeurile de animale.
- Dacă alte resturi sunt trimise, de exemplu, fermierilor locali, acestea pot fi sterilizate înainte de a fi hrănite cu animalele.
- Cojile și resturile de fructe și legume pot fi compostate împreună cu alte substanțe degradabile. Pentru compostare pot fi incluse și alte deșeuri, cum ar fi flori tăiate, plute, terenuri de cafea, fructe putrede, pungi de ceai, coajă de ouă și coajă de nuci și prosoape de hârtie.
- Uleiul de tigaie, grăsimile uzate, uleiul vegetal și conținutul filtrelor de grăsime pot fi colectate de către companiile capabile să le reutilizeze. Departamentele locale de deșeuri pot furniza adrese relevante. Acest lucru poate fi realizat prin furnizarea de coșuri de reciclare.