Fara deseuri la iarba verde!

Distribuie

În mod tradițional, luna mai deschide sezonul ieșirilor la iarbă verde, fie că vorbim despre un grătar cu amicii în aer liber, fie despre o zi de relaxare cu o carte bună, la marginea unei păduri. Însă, din păcate, nu de puține ori, la fel de “tradiționale” sunt și gunoaiele lăsate în urmă. E oare necesar să mai menționăm cât de inestetice sunt? E un aspect pe care îl poate constata oricine face o plimbare prin pădure sau de-a lungul unui râu și nu se poate bucura pe deplin de peisaj din cauza ambalajelor aruncate la întâmplare. Dar și mai grav este faptul că aceste deșeuri lăsate afectează calitatea mediului.

Așadar, ce trebuie să avem în vedere înainte de a ne face planuri de a iesi în aer liber? În primul rand, să plecăm de acasă pregătiți pentru a strânge gunoaiele în urma noastră, nu doar cu caserolele de mâncare și cărbunii pentru grătar. Ar fi bine să ne amintim că există acea lege a picnicului care stabilește câteva reguli foarte clare pentru buna desfășurare a acestor escapade în natură, precum și amenzi contravenționale pentru cei care nu respectă mediul înconjurător. Astfel:

Evident, este și obligația autorităților ori a celor ce administrează zonele dedicate picnicurilor/grâtarelor să asigure premisele ca deșeurile să ajungă unde le este locul: în pubele, nu în albia râurilor sau printre copacii din păduri.

Dar noi, la rândul nostru, putem să mergem și mai departe și să avem propriile inițiative în acest sens. Astfel, dacă nu găsim tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, putem să facem singuri acest lucru, adunând în pungi diferite fiecare categorie de deșeuri: peturile de plastic într-o pungă, resturile menajere în alta, sticlele în altă pungă și tot așa. Le punem în portbagaj și le lăsăm la primul punct de colectare selectivă a deșeurilor.

Ghid de colectare selectivă a deșeurilor

Știți deja cum arată tomberoanele speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dar ne-am gândit că nu strică să facem o trecere în revistă.

Tomberonul galben – este destinat recipientelor din blastic, precum bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutii de lapte și suc etc. Pentru a economisi spațiu, ambalajele trebuie presate înainte de a fi aruncate la gunoi.

Tomberonul albastru este destinat cartoanelor și hârtiei, cum ar fi: ziare, reviste, cofraje de ouă, cutii de pizza, cutii de pantofi etc. Atenție! Nu se aruncă și hârtia lucioasă de ambalat mâncarea sau cutiile care conțin resturi de mâncare.

Tomberonul verde – este destinat obiectelor din sticlă cum ar fi ambalaje din sticlă (fătă capac), borcane (fără capac), dar nu și oglinzilor, geamurilor, porțelanului. Înainte de a fi aruncate, acestea trebuie clătite.

Tomberonul maro – este destinat deșeurilor biodegradabile cum ar fi resturi de fructe şi legume proaspete sau gătite, resturi de pâine, de ceai, coji de ouă, frunze sau crengi, plante de casă etc. Însp, nu și resturi de carne ori de produse lactate.

Acestea fiind spuse, echipa EcoTree vă urează să vă bucurați de cât mai multe plimbări în natură și picnicuri reușite!

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.