Sticlă
Sticla este un material dur, inert, care poate fi reciclat continuu. Sticla reciclată poate fi (re)folosită în diferite moduri, oferind oportunități pentru valorificare, în ciuda greutății sale.
Exemple de utilizări pentru sticla reciclată
Sticla reciclată poate fi folosită pe mai multe piețe finale, precum:
- construcția drumurilor (înlocuitor pentru agregatele grosiere);
- fabricarea produselor din beton;
- umplutură pentru șanțuri;
- aplicații pentru gazon sportiv (buncărele pentru terenurile de golf)
- sablare (curățarea metalelor de contaminanți, cum ar fi rugina și grăsimea
- fabricarea mărgelelor de sticlă
- fabricarea cărămizii ca agent de curgere
- fabricarea izolației din fibră de sticlă.
Dacă intenționați să începeți o afacere legată de reciclarea sticlei sau să extindeți cantitatea reciclată și reprocesată, trebui să analizați condițiile de piață pentru materialele din sticlă reciclată.
Dificultăți legate de reciclarea sticlei
- Lipsa de spațiu pentru pubelele de reciclare a sticlei.
O soluție pentru această problemă este să obține pubele mai mici sau cu forme diferite de la colectorul dvs. și/sau utilizarea unor pubele mai mici pentru deșeurile obișnuite. Totodată, se pot lua în considerare mașinile de reciclare care pot zdrobi sau reduce volumul deșeurilor de sticlă.
- Costurile aferente colectării sticlei.
Reciclarea sticlei are un cost mai redus pentru poluatori decât colectarea deșeurilor generale și implicit o profitabilitate mai mică. Acest decalaj se va lărgi în viitor, odată cu creșterile impozitelor pe depozitele de deșeuri.
- Pregătirea personalului
Un curs eficient de informare, împreună cu indicatoare la fiecare punct de reciclare prin care se explică ce ar trebui și nu ar trebui să intre în fiecare coș, ar trebui să asigure o folosire corectă a pubelelor.
- Poluarea fonică
Există posibilitatea de a primi reclamații cu privire la zgomotul provocat de bascularea sticlelor în și în afara pubelelor, puteți lua în considerare modificarea procedurii sau calendarul de colectare a sticlei.
- Separarea culorilor sticlei
Dacă este posibil, cel mai bine este să colectați separat sticlele după culori, deoarece sticla va fi de o calitate mai bună și mai ușor de reciclat.
Standarde și protocoale pentru sticla reciclată
Standardele și protocoalele de mai jos se aplică reciclării și (re)procesării sticlei:
- Protocolul de calitate pentru sticla plată conține cerințe care împiedică un material să devină deșeuri.
PAS 101 oferă îndrumări pentru întreprinderile care colectează și livrează recipiente de sticlă sau „deșeuri de sticlă”.
PAS 102 oferă îndrumări pentru întreprinderile care produc sticlă procesată ca mediu granular pentru anumite piețe finale.
Plastic
Există o cerere mare de plastic reciclat, atât de la producătorii din România, cât și de pe piețele din UE.
Exemple de utilizări pentru plastic
Plasticul reciclat poate fi utilizat în aproape toate produsele care includ plastic. Exemple de utilizări pentru plastic reciclat includ:
- ambalaje;
- construcții (pentru produse precum membrană impermeabilă, conducte de drenaj, conducte și pardoseli);
- amenajarea peisajului (pasarelele, podurile, podețele, gardurile și semnele de circulație sunt din ce în ce mai des confecționate din plastic reciclat);
- textile (fibrele de poliester, căptușeala și îmbrăcămintea sunt adesea fabricate din sticle reciclate);
- mobilier stradal (bănci, pubele, indicatoare stradale și ghivece);
- saci menajeri.
Standarde și protocoale pentru reciclarea materialelor plastice
Standardele și protocoalele pentru reciclarea plasticului conțin criterii ce trebuie îndeplinit pentru a demonstra calitatea proceselor de fabricație și, implicit, a produselor finale.
Respectarea unui protocol de calitate înseamnă, de asemenea, că nu trebuie să respectați controalele obișnuite asupra deșeurilor, cum ar fi utilizarea notelor de transfer de deșeuri atunci când transportați materialele.
Hârtie și lemn
Comerțul global cu hârtie reciclată a crescut considerabil în ultimii ani, pe măsură ce țările au început să își îmbunătățească ratele de colectare. Țările mai puțin dezvoltate și-au mărit cererea de hârtie reciclată, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a accesa piața exporturilor.
O reducere a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon în producția de hârtie, contribuie la obținerea acreditărilor de mediu și susține agenda companiilor în ceea ce privește responsabilitate socială corporativă. Dacă intenționați să începeți reciclarea hârtiei sau să extindeți cantitatea reciclată și reprocesată, trebui să analizați condițiile de piață pentru materialele din hârtie reciclată.
Produsele din lemn reciclate provin atât de la consumatori, cât și din diverse industrii. Legislația care controlează ceea ce poate fi depozitat într-o groapă de gunoi creează oportunități pentru întreprinderile care reciclează lemnul.
Exemple de utilizări pentru lemnul reciclat
- peisagistică (mulci, materiale de suprafață pentru terenuri de joacă);
- produse ecvestre;
- produse pentru adăpostul animalelor.
Dificultăți legate de reciclarea lemnului
Lemnul trebuie să nu fie contaminat pentru a putea fi folosit la crearea unui produs. Multe destinații pentru lemnul reciclat nu vor fi disponibile dacă lemnul a fost tratat cu substanțe pe bază de arsenic și/sau cupru.
Adesea poate fi dificil de știut dacă materialele colectate au fost tratate și mai ales cu ce substanțe, cu atât mai mult dacă lemnul este lăcuit sau colorat. Din acest motiv nu trebuie să vă bazați pe mărturia furnizorului, mai ales dacă nu există un istoric.
Standarde și protocoale pentru reciclarea lemnului și a hârtiei
PAS 105 conține bune practici pentru colectarea, manipularea și prelucrarea hârtiei recuperate pentru reciclare. Îndeplinirea cerințelor sale vă poate ajuta să demonstrați calitatea proceselor și produselor dvs. pentru clienții dvs.
PAS 105 acoperă:
- păstrarea hârtiei (să fie curată și uscată);
- tipuri de colectare;
- evitarea contaminării;
- proiectarea spațiilor de depozitare;
- modalitatea de eliminare a loturilor necorespunzătoare;
- definirea notelor comune și a modului de notare după descriere;
- educarea și încurajarea utilizatorilor să recicleze hârtia;
- cerințe pentru materialelor ce urmează a fi folosite la ambalarea produselor alimentare.
Anvelope
Milioane de anvelope sunt depozitate în fiecare an în Uniunea Europeană, însă aruncarea lor la groapa de gunoi este interzisă. Astfel, se ivește o oportunitate majoră pentru utilizarea anvelopelor reciclate.
Exemple de utilizări pentru anvelope reciclate
Există o serie de utilizări finale ale cauciucului reprocesat, oferind o piață mai mare pentru materialele reciclate. Exemple de utilizări finale ale anvelopelor reciclate includ:
- construcții (țiglă, bariere acustice și membrane impermeabile);
- peisagistică (pasarele și conductele poroase);
- etanșări și umpluturi industriale;
- construcții civile (consolidarea digurilor);
- terenuri de joacă;
- construcții sportive (piste de atletism, terenuri de tenis)
- bază pentru covoare;
- depozitarea deșeurilor;
- combustibil în cuptoare de ciment
- încălțăminte
- transport (piese pentru vehicule și asfalt cauciucat)
Dacă intenționați să începeți reciclarea anvelopelor sau să extindeți cantitatea reciclată și reprocesată, trebui să analizați condițiile de piață pentru cauciucul reciclat.
Standarde și protocoale pentru reciclarea anvelopelor
PAS 107 furnizează specificații pentru fabricarea și depozitarea cauciucului provenit din anvelopele folosite la vehiculele rutiere sau echipamente agricole. Scopul este de a oferi un standard care să asigure cumpărătorilor potențiali materiale de o calitate consistentă și verificabilă.
Materiale organice
Deșeurile organice sunt compuse din resturi alimentare și resturi vegetale.
Tipuri de reciclare a deșeurilor organice
Există patru procese diferite de reciclare a deșeurilor organice:
- Compostarea în aer liber este potrivită pentru prelucrarea deșeurilor de grădină, dar nu pentru resturi alimentare.
- Compostarea în containere specializate este potrivită pentru prelucrarea deșeurilor alimentare și de grădină. Acest proces trebuie să respecte cadrul legal privind subprodusele de origine animală, prin care se asigură că toate produsele de origine animală îndeplinesc standardul de tratament necesar pentru a garanta protecția mediului și a sănătății umane.
- Digestia anaerobă este potrivită pentru tratarea apelor uzate.
- Digestia termofilă este potrivită pentru tratarea resturilor de alimente sau alte materiale organice într-o formă lichidă sau semi-solidă.
Standarde în reciclarea organică
PAS 100 pentru materialele compostate și PAS 110 pentru îngrășăminte și alte produse rezultate prin digestia anaerobă. Dacă afacerea dvs. produce compost care respectă standardele de calitate, nu va trebui să respectați controalele de deșeuri, cum ar fi utilizarea unui transportator de deșeuri înregistrat.
Produsele electrice
Echipamentele electronice și electrocasnice reprezintă o problema factorii de decizie încearcă să nu le mai fie trimiși la depozitele de deșeuri.
Tipuri de reciclare a produselor electrice
- Demontarea echipamentelor și separarea manuală a componentelor refolosibile;
- reciclare mecanică pentru îndepărtarea plasticului și a materialelor feroase după granulare și mărunțire;
- incinerarea și rafinarea pentru recuperarea metalului după ce materialul combustibil a fost incinerat;
- reciclare chimică pentru îndepărtarea metalelor prețioase, cum ar fi aurul și argintul din plăcile cu circuit imprimat.
Dacă intenționați să utilizați aceste metode sau noi și inovatoare, trebuie să discutați cu Agenția de Mediu pentru a verifica dacă pentru o astfel de activitate este nevoie de o autorizație specială. De asemenea, trebui să analizați condițiile de piață pentru materialele reciclate pe care le veți produce.
Plăci de ghips-carton
Milioane de tone de plăci de ipsos sunt folosite în sectorul construcțiilor în fiecare an, pe teritoriul Uniunii Europene. Cantitatea de deșeuri de plăci de ipsos din proiectele de demolare și renovare poate fi de câteva milion de tone pe an.
În plus, plăcile de ipsos și alte produse din ghips sunt considerate deșeuri periculoase ce nu mai pot aruncate în gropile de gunoi împreună cu deșeurile biodegradabile.
Cele mai ușor de reciclat sunt resturile rezultate după prelucrare/montare, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibil de a fi contaminate cu alte materiale. Ghipsul reciclat din plăci de ipsos de deșeuri poate fi utilizat într-o varietate de aplicații care utilizează în prezent ghips din surse naturale sau sintetice – cum ar fi cimentul și tencuiala, precum și o serie de utilizări în industria alimentară și a produselor de toaletă.
Standarde și protocoale pentru plăci de ipsos reciclate
Standardele și protocoalele conțin criterii pe care ar trebui să urmărești să le îndeplinești. Acestea demonstrează calitatea proceselor și produselor dvs. pentru clienții potențiali. Respectarea unui protocol de calitate înseamnă, de asemenea, că nu trebuie să respectați controalele obișnuite asupra deșeurilor, cum ar fi utilizarea notelor de transfer de deșeuri atunci când transportați materialele.
PAS 109 stabilește cerințe minime pentru producția de ghips reciclat, acoperind:
- selectarea, primirea și utilizarea materialelor de intrare;
- specificațiile claselor de produs;
- stocarea, etichetarea, expedierea și trasabilitatea produselor.
De asemenea, stabilește cerințe pentru un sistem de management al calității pentru a asigura potențialii clienți de faptul că ghipsul reciclat astfel produs este potrivit pentru utilizarea prevăzută.