Reciclare Inox: Cum se face reciclarea.

Distribuie

Reciclare și colectare inox: cum se reciclează inoxul, dar și ce beneficii există

Inoxul face parte din categoria metalelor celor mai des utilizate la crearea unor produse de consum larg precum vesela, instalațiile rezidențiale și industriale, în industria producției de automobile și a pieselor de schimb. Inoxul este un tip de oțel inoxidabil, un aliaj de fier ce are în componența sa crom și nichel, substanțe ce au rolul de a proteja inoxul de rugină și coroziune. Are o duritate și o rezistență ridicate, atât împotriva temperaturilor extreme, cât și împotriva factorilor mecanici și chimici. Procesul de reciclare al inoxului este asemănător celui folosit pentru reciclarea metalelor feroase. 

Deșeurile metalice pot fi la fel de periculoase precum cele plastice sau din hârtie, mai ales atunci când vorbim de cantități reprezentative. De aceea, gestiunea deșeurilor din inox și reciclarea acestora sunt practici importante, atât la nivel de comunitate, dar și la nivel industrial. Pe lângă nichel și crom – molibdenul, titanul, vanadiul, și tungstenul sunt substanțe ce se regăsesc în componența inoxului. Datorită acestor substanțe, oțelul inoxidabil se clasează în categoria metalelor costisitoare. Oțelul inoxidabil este metalul pentru care cererea a crescut de două ori în ultimii zece ani și, ca urmare a acestui fenomen, și producția sa a crescut cu peste 25 milioane de tone anual. Astfel, industria reciclarii inoxului joacă un rol important în asigurarea unei surse durabile de materii prime calitative.

Ce este inoxul?

Inoxul este, așadar, un aliaj ce are în compoziția sa metale grele feroase și  elemente chimice care îi oferă o duritate ridicată și proprietăți anticorozive (nichelul și cromul). Însă, per ansamblu, inoxul face parte din categoria deșeurilor neferoase, fiind unul dintre cele mai costisitoare metale existente pe piață.

Astfel, procesul de reciclare al unor deșeuri inox este similar cu cel de reciclare a fierului, fiind necesară sortarea acestuia, depozitarea în recipiente de colectare destinate exclusiv inox-ului, cu parcurgere întregului flux tehnologic de reciclare, până la valorificarea materialului reciclat și transformarea în noi produse. 

Ce produse din inox pot fi reciclate?

Foarte multe obiecte din inox se regăsesc, în acest moment, chiar și la îndemâna ta, acestea făcând parte din categoria obiectelor din inox care pot fi reciclate cu ușurință. Folosind un magnet poți stabili tipul de metal și produsul aferent se încadrează la categoria metalelor neferoase. Dacă magnetul nu se lipește, înseamnă că produsul este din inox (de bună calitate). Atenție însă, a nu se face confuzie cu oțelul inoxidabil care deține un conținut mai ridicat de metale și, prin urmare, acesta va fi atras de către magnet. De exemplu, printre produsele din inox pe care le-ai putea recicla se regăsesc tacâmurile, echipamentele electrice, piese pentru automobile, conserve etc.

Ce trebuie să faci înainte de colectarea inoxului?

Orice deșeu trebuie sa fie sortat și pregătit înaintea procesului efectiv de colectare, inclusiv când vine vorba de colectare inox.

Astfel, înainte de a te deplasa la centrul de colectare sau de a notifica persoanele autorizate ce preiau și manevrează inoxul în vederea reciclării, asigură-te că produsele nu au impurități, că sunt curățate de substanțe organice și că nu au avut contact cu materii toxice sau solvenți puternici ce duc la incapacitatea posibilității de reciclare.

Odată ce te-ai asigurat că inoxul este pregătit corespunzător pentru reciclat, adaugă-l în pungi, cutii sau în coșurile destinate reciclării acestor metale, urmând să-l oferi persoanei desemnate pentru colectarea acestuia.

Cum se reciclează inoxul: etape

Procesul de reciclare inox este unul complex și poate fi realizat cu ajutorul unor echipamente specializate, după cum prezentăm în cele ce urmează.

Sortarea deșeurilor

Sortarea deșeurilor este o etapă extrem de importantă ținând cont că, de multe ori, inoxul se găsește în combinații cu alte metale. Prin procesul de sortare se pot separa, la nivel macro, articolele din inox de restul deseurilor. În cadrul procesului de sortare se previne prezența unor materii și metale neadecvate ce pot afecta calitatea materiei finale, rezultate în urma procesului de reciclare.

Balotarea

Procesul de balotare presupune transformarea produselor de inox în baloți sau blocuri de inox care permit o manevrare rapidă și un transport mai simplu către platformele ce reciclează inoxul.

Procesul de forfecare

După ce baloții din inox au ajuns la fabrică, ei vor fi introduși în echipamente ce au capacitatea de a mărunți produsele, astfel încât să se reducă din greutatea acestora și să facă deșeurile mai ușor de manevrat.

Separarea

Un alt proces extrem de important în reciclarea inoxului e cel de separare industrială. Pentru derularea acestui proces sunt utilizate băi de lichid, în care se introduce aer sub presiune, ce favorizează, la nivel microscopic, separarea inoxului de alte metale și materiale prezente în masa produselor.

Topirea

Masa rezultată în procesul de separare va fi integrată în procesul de topire cu ajutorul unor cuptoare care vor transforma întreaga cantitate de inox într-o materie ce poate fi modelată și valorificată eficient. Procesul de topire se încheie cu turnarea inoxului într-o serie de matrițe, sub forma unor role sau lingouri.

Avantajele reciclării inoxului

Unul dintre cele mai semnificative avantaje este însuși faptul că nu mai este necesar să consumăm resursele prime ale planetei, aspect ce se va reflecta asupra costurilor finale ale produselor din inox pe care le achiziționăm zi de zi. În prezent, industria se focusează atent pe procesul de reciclare inox (și nu numai), materia reciclată ce se regăsește în produsele noi ajungând la un procent aproximativ de 60%. Reciclând inoxul ne vom putea bucura de produse cu aceleași caracteristici, cu aceeași calitate, dar și de alegerea unor produse realizate sustenabil. Sustenabilitatea este, în mod direct, corelată și cu protejarea mediului înconjurător, anual producându-se în orice domeniu de activitate, tone de deșeuri, inclusiv deșeuri din inox. Studiile arată că majoritatea deșeurilor provin, în special, de la utilizatorii casnici, acestea fiind mai dificil de procesat și reciclat spre deosebire de deșeurile industriale unde societățile sunt obligate să aibă un management riguros al acestora. În această direcție, o mare parte a statelor europene are prevăzută o politică riguroasă de selectare și colectare și a deșeurilor casnice care (România face excepție, din păcate). 

Ce preț/kg are inoxul?

Poți obține un preț inox kg de aproximativ 5 lei care, dar acesta poate varia de la o instituție la alta și are caracter orientativ.

De ce să alegi EcoTree pentru reciclarea inoxului?

EcoTree eficientizează reciclarea inoxului prin simplificarea întregului proces de reciclare și vine cu soluții digitale atât pentru persoane fizice care vor să recicleze, dar și pentru antreprenorii aflați în aceeași situație sau care vor să achiziționeze inox reciclat la prețuri bune. Procesul de reciclare al inoxului se va simplifica  datorită interfeței prietenoase ce-ți permite să finalizezi un contract cu ușurință, fără proceduri birocratice stufoase, așa cum se realizează în mod tradițional.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.