Trasabilitatea deșeurilor – ce este și ce valoare oferă

Distribuie

Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivele climatice pentru 2030, angajându-se să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. Așadar, pentru noile directive menite să alinieze legile actuale la aceste obiective ambițioase, UE a lansat pachetul Fit for 55, un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației, cu scop de a alinia politicile UE la noile obiective climatice stabilite. 

Astfel, complexitatea și numeroasele modalități de a impacta mediul înconjurător și societatea, coroborate cu presiunile tot mai mari ale legislației, cu așteptările companiilor și o mai mare conștientizare a publicului, presupun o abordare nouă și sistematică pentru a asigura sustenabilitatea unei organizații sau a dezvoltării unui proiect.

Ca atare, companiilor generatoare de deșeuri din toate industriile, reciclatorilor și colectorilor de deșeuri li se solicită o mai mare responsabilizare față de eliminarea deșeurilor produse, față de mediul încojurător și față de obiectivele climatice. 

Trasabilitatea deșeurilor pentru companii

Ce tipuri de deșeuri generez? Ce cantități colectez lunar? Cât și ce poate fi reciclat în siguranță? Unde ajung deșeurile companiei și ce se întâmplă cu ele? Cum ține compania evidența și gestiunea deșeurilor? Acestea sunt întrebările care apar din ce în ce mai des în procesul de management al deșeurilor și la care fiecare companie trebuie să poată răspundă prin evidențe și informații specifice. 

Unele dintre problemele frecvente în managementul deșeurilor le reprezintă chiar gestionarea acestora, trasabilitatea și dovada pentru destinația finală a deșeurilor, deoarece aceste procese sunt realizate și monitorizate prin documente printate sau în evidențe asupra cărora generatorii nu au control. Procesele manuale, fără validare la locul de colectare, creează o lacună în fluxul de management al deșeurilor end to end. 

Iar în ceeaa ce privește răspunsurile la întrebările de mai sus, în prezent, pot fi oferite parțial de către companii cu privire la managementul deșeurilor generate. Iar pentru a avea predictibilitate și evidență asupra tuturor operațiunilor de reciclare și eliminare a deșeurilor, companiile au nevoie de trasabilitatea deșeurilor. 

Acest indicator oferă transparență și responsabilitate în fluxul de reciclare a deșeurilor prin urmărirea acestora de la colectare, la transportul, depozitarea, reciclarea și transformarea în produse noi / sau eliminarea finală. 

Astfel, este insuficient, în prezent, doar înregistrarea informațiilor despre deșeurile companiei din punct de vedere al fluxului operațional, fără a fi corelate, în timp real, cu informațiile colectorilor și transportatorilor. Iar obținerea unui overview complet, în timp real, asupra întregului flux de management al deșeurilor din companie este extrem de importantă în transparentizarea relației dintre generator, colector și reciclator. 

Astfel, pentru a obține trasabilitatea și eficiența între procesele administrative și operaționale în managementul deșeurilor, companiile au nevoie de sisteme digitale securizate de procesare, stocare și raportare a datelor legate de deșeurile generate. 

Toate aceste informații trebuie organizate conform dispozițiilor legale pentru a putea răspunde cerințelor Uniunii Europene și pentru a aduce compania cu un pas mai aproape de obiectivele de sustenabilitate. 

Cum poate ajuta platforma EcoTree companiile 

EcoTree este o soluție SaaS de tip B2B care oferă companiilor o platformă digitală integrată de gestionare a operațiunilor de waste management. Orice companie ar trebui să aibă ca obiectiv de sustenabilitate digitalizarea și eficientizarea operațiunilor de management al deșeurilor, iar platforma exact asta face:  simplifică procesele de gestionare a deșeurilor din toate punctele de lucru ale companiei și oferă trasabilitatea deșeurilor. Totul, în timp real.  

Iar prin funcționalitățile noi pe care le vom lansa în curând, vom digitaliza 100% fluxul operațional, va fi minimizată eroarea umană, nu vor mai exista documente fizice trimise dintr-o parte în cealaltă, așadar va fi fluidizată inclusiv colaborarea dintre generatori, colectori și reciclatori. 

În plus, platforma EcoTree oferă companiilor și alte funcționalități menite să ușureze procesele și să ajute aceste companii să își atingă mult mai ușor obiectivele de sustenabilitate. 

Află mai multe despre beneficiile pe care compania ta le poate avea utilizând platforma EcoTree de management al deșeurilor.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.