Una dintre provocările pe care companiile trebuie să le ducă la capăt, pe lângă cele pe care le aveau deja, este legată de modul prin care pot reduce cantitatea de deșeuri generate. Astăzi, mai mult ca oricând, este necesar să acorde o atenție sporită acestui aspect, odată pentru imaginea companiei, dar și pentru a le asigura angajaților un mediu optim de muncă.
La prima vedere, poate fi un proces destul de anevoios, fiindcă implică un control optim al tuturor acțiunilor înterprinse. În fapt, prin câțiva pași, fiecare companie, indiferent de domeniul în care activează, poate să fie parte dintr-o transformare în bine. Potrivit OUG 92 din 19 august 2021, orice societate de natură comercială sau industrială este nevoită să întocmească un plan de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri generate.
Astfel, mai jos sunt prezentate cinci moduri pe care companiile le pot lua în considerare în reducerea cantității de deșeuri:
- Gestionarea eficientă a cartonului / hârtiei
Deși accelerarea digitalizării și munca de acasă a dus la reducerea actelor în format printat, unele companii încă apelează la varianta tradițională a păstrării actelor, indiferent de natura lor (fișe de angajare, contracte de muncă, contracte de colaborare etc.). Așadar, există soluții și în acest caz pentru a minimiza cât mai mult consumul:
- Printarea față-verso pentru fiecare document;
- Printarea doar a acelor documente care necesită și semnătura în original;
- Alegerea fonturilor pentru documente cât mai optimizate, pentru un spațiu mai mic în pagină;
- Reutilizarea cutiilor de carton în care a fost ambalată hârtia pentru realizarea documentelor.
- Îmbunătățirea controlului inventarului
Este foarte important ca fiecare companie să țină seama de lucrurile care sunt în birou. Aici, nu ne referim la echipamentele de muncă (laptopuri, birouri etc.), ci la elementele mici, care facilitează treaba, dar care nu sunt luate în considerare, de cele mai multe ori. Cum ar fi, spre exemplu, obiectele de birotică. Există și o a doua categorie, cele cu termen de valabilitate, adesea întâlnite în bucătăria biroului (mâncare sau băuturi). Și aici sunt câțiva pași simpli care trebuie luați în considerare pentru îmbunătățirea controlului inventarului:
- Înștiințarea angajaților cu privire la modul în care trebuie să utilizeze produsele – de la apa potabilă până la cafea sau alte alimente;
- Menținerea unei evidențe clare a termenului de valabilitate a fiecărui produs în parte;
- Comandarea produselor numai la comandă și când este absolut necesar.
- Controlul eficient al echipamentelor electrice și electronice
Companiile au îndatorirarea să le asigure angajaților echipamentele necesare pentru desfășurarea muncii. Deși pot fi cumpărate laptopuri sau calculatoare conforme ultimelor tehnologii, posibilitatea de a se deteriora sau a nu mai funcționa, este aceeași. La fel cum se poate întâmpla și cu restul electrocasnicelor prezente în companie. Prin urmare, odată ce astea sunt uzate, trebuie să fie predate către agenții economici autorizați în domeniul reciclării.
Pentru un control optim și ca să fie evitat consumul neeficient de lumină, este indicată înlocuirea tuburilor fluorescente cu corpuri de iluminat pe baza de led-uri cu durata mare de viață.
- Instruirea angajaților
Un proces eficient de gestionare a deșeurilor implică compania și angajații deopotrivă. Astfel, rolul companiilor este să prezinte angajaților toate instrumentele necesare pentru o reciclare optimă.
Asta înseamnă un regulament scris, întocmit și luat la cunoștință atât de angajații noi, cât și de cei vechi.
- Alegerea celor mai bune tehnologii de reciclare
Cu alegerile potrivite, companiile pot să ducă la bun sfârșit un proiect de gestionare a deșeurilor. Dacă pare copleșitor să facă asta după propriile reguli, soluția ar fi alegerea tehnologiilor care ușurează întreg procesul. Asta înseamnă că fiecare activitate poate fi optim soluționată, fără prea mult efort uman.
Alege platforma EcoTree pentru compania ta
Pentru că este un software cloud securizat, plaatforma EcoTree permite companiei tale să desfășoare toate tranzacțiile de deșeuri în același loc, astfel vei putea avea o evidență în timp real asupra operațiunilor desfășurate, statusul tranzacțiilor, cantități și tipuri de deșeuri tranzacționate într-o anumită perioadă de timp de interes pentru a putea evalua performanțele, lucrurile de îmbunătățit și să iei decizii informate cu privire la acțiuni de eficientizare a managementului deșeurilor în compania ta.