Adio, ștampilă! România face un pas spre digitalizare în procesul de reciclare a deșeurilor

Distribuie

Vești bune de la Ministerul Mediului! În urma unei adrese oficiale, ai cărei semnatari suntem, autoritățile de resort anunță negru pe alb că nu este obligatoriu ca documentele depuse de companiile care reciclează deșeuri (Anexele 1, 2, 3, Nota de cântar, Avizul de însoțire) să poarte ștampilă.

Este sau nu este obligatorie ștampila?

Prin demersul inițiat de EcoTree, am vrut să atragem atenția asupra unei situații perpetuate în piață ani la rând. Deși din punct de vedere legal nu există obligativitatea ca documentele ce trebuie depuse de operatorii economici la Ministerul Mediului să fie ștampilate, această cutumă există și este chiar încurajată, deși reprezintă o piatră de moară în procesul de conformare pe care operatorii economici trebuie să-l îndeplinească.

Cum se desfășoară în prezent aceste operațiuni? În cel mai “tradițional” mod cu putință. Mai în glumă, mai în serios, toată lumea din piață aplică proceduri instituite probabil înainte de a fi fost inventat world wide web-ul: documentele sunt completate de mână, cu pixul, apoi sunt semnate și ștampilate și, ulterior, în loc să atașate unui e-mail și apăsat butonul send, sunt puse la poștă sau transmise prin curier. De ce se întâmplă asta? Nimeni nu poate să ofere o explicație clară: unii spun că OTR-urile cer această procedură pentru a valida banii, alții că solicitarea ar veni de la Garda de Mediu, alții că e vorba despre regulile impuse de Autoritatea Fondului de Mediu. Cert este că de teama unor eventuale amenzi pentru îndeplinirea defectuoasă sau incompletă a procesului de depunere a documentelor, operatorii din piață aplică toate regulile fără a pune în discuție dacă sunt sau nu sunt obligații legale. 

De aceea, prin adresa înaintată de avocații noștri, am vrut să primim clarificări din partea oficialilor: este sau nu este obligatorie ștampila? Considerăm că e de datoria noastră să atragem atenția asupra deficiențelor și, în plus, pentru ca un sector să funcționeze fără sincope, e necesar să avem o practică unitară, bine definită.

Un pas mic pentru autorități, un pas uriaș pentru digitalizare

Răspunsul autorităților de resort nu a întârziat să apară. Pe scurt, conform documentului oficial transmis de Ministerul Mediului, ștampila NU este obligatorie. În adresa primită de la minister, se arată: “Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice”.

Așadar, s-a făcut un pas important în simplificarea procesului birocratic prin eliminarea uneia dintre obligații. Care sunt consecințele? În primul rând, vor scădea costurile operaționale prin reducerea efortului de aplicare a ștampilei. În al doilea rând, este o schimbare binevenită în contextul pandemiei de coronavirus, când ar trebui să încurajăm operațiunile la distanță și să limităm interacțiunile fizice pe cât posibil. 

Credem că în esență digitalizarea înseamnă eficientizarea resurselor financiare și de timp alocate în prezent unor operațiuni greoaie, care consumă bani, timp (și nervi, de ce să nu spunem asta?!). Vorbim despre operațiuni care nu țin pasul cu era înternetului și cu lumea actuală, în care se plănuiesc călătorii în spațiu, iar noi, în România, ne plimbăm în continuare cu documente în format fizic de la o instituție la alta.

Eliminarea ștampilei este un început care ne dă speranțe că lucrurile se pot schimba în bine în România și că obiectivul pe care EcoTree și l-a asumat – acela de a digitaliza complet procesele de reciclare și operațiuni – poate fi realizat. Mergem mai departe!

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.