De fiecare dată când o activitate implică combustibilii fosili, o călătorie cu mașina, zborul cu avionul, mersul la cumpărături sau doar privitul în fața televizorului, emitem dioxid de carbon în atmosferă. Sunt lucruri mici, făcute individual, fără să conștientizăm în vreun fel că pot face rău mediului înconjurător. Însă, gândește-te că suntem peste 8 miliarde de oameni pe glob, iar emisiile noastre de carbon fac parte din emisiile totale de pe Pământ. La nivel mondial, o persoană produce patru tone de dioxid de carbon, în fiecare an.
Astăzi, cantitatea de carbon emisă de o persoană sau o organizație, este identificată în amprenta de carbon.
Amprenta de carbon (amprenta CO2) este suma tuturor emisiilor de gaze cu efect de seră, pe care un eveniment, companie, produs sau persoană le produce într-un anumit timp. Odată ce nu există suficientă biocapacitate pentru a absorbi aceste emisii, se vor acumula în atmosferă și, cu timpul, devenind o problemă majoră pentru întregul ecosistem.
De ce este importantă conștientizarea amprentei de carbon și cum o poți măsura?
Măsurarea amprentei de carbon nu înseamnă singura soluție în diminuarea emisiilor de carbon. Arată, într-un prim pas, câtă biocapacitate este necesară pentru a avea grijă de activitățile pe care le desfășurăm și cum acestea au o influență mare pentru mediul înconjurător.
Neutralizarea amprentei de carbon este acțiunea prin care poți participa la dezvoltarea durabilă a locuinței, dar și a întregului mediu înconjurător.
De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe mecanisme pentru calcularea amprentei de carbon, însă, nu putem vorbi despre un rezultat precis al acestor acțiuni. Modul tradițional de estimare a amprentei de carbon implică analizarea a cât mai multor căi de emisie este posibil.
Există mai multe opțiuni de a calcula amprenta de carbon, bazându-te pe rezultatele web, care ajută populația să calculeze amprenta de carbon pe seama propriilor activități individuale, cum ar fi zborurile sau plimbările cu mașina. Însă, răspunsurile pot varia mult în funcție de metodologia utilizată. O opțiune ar fi varianta aceasta.
Ce poate face fiecare pentru a reduce amprenta de carbon?
Odată ce ai înțeles componentele amprentei de carbon și cum afectează aceasta mediul înconjurător, vei putea să îți limitezi impactul consumului tău asupra mediului. Începe prin câteva schimbări comportamentele, pe care, cu ușurință le poți schimba, când realizează că vei aduce un bine mediului. Cum ar fi:
Transport:
- Încearcă să înlocuiești plimbările cu mașina cu bicicleta – cât îți permit distanțele;
- Alege trenul în favoarea mașinii, chiar și pentru o vacanță. Vei fi tentat să parcurgi distanțele mai mici pe jos, în favoarea alegerii mașinii.
Mâncare:
- Evită pe cât poți risipa alimentară – cumpără inteligent și gătește în cantități limitate;
- Alege produsele locale și de sezon;
- Când alegi să cumperi alimentele, evită-le pe cele cu prea mult plastic.
Îmbrăcăminte:
- Ai grijă cât de mult poți de haine, pentru a le păstra mai mult timp;
- Cumpără doar la nevoie și nu din impuls sau achiționează produse second hand (în stare bună);
- Alege haine din materiale reciclate sau cu etichetă ecologică.
Energie și deșeuri:
- Fă dușuri scurte;
- Fii atent mereu să oprești apa când te speli pe dinți sau când speli vasele, între umezire și clătire;
- Reciclează cât poți și redu deșeurile;
- Cumpără doar acele produse eficiente din punct de vedere energetic, cu eticheta A.
Ce pot face companiile pentru a reduce amprenta de carbon?
- Punerea la dispoziție a unor instrumente pentru a calcula amprenta de carbon a magazinelor și să găsească soluții pentru diminuarea emisiilor directe și indirecte generate de acțiunile interne ale magazinelor;
- Investiția în materiale educaționale cu scopul conștientizării emisiilor de carbon în rândul consumatorilor, cât și pentru companii;
- Proprietarii imobiliari să investească în îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor;
- Investirea în resurse pentru inițiativele de cercetare – dezvoltare;
- Calcularea amprentei de carbon a propriilor clădiri.
Platforma EcoTree: centrul all-in-one al companiei tale pentru gestionarea deșeurilor
Ești o companie generatoare de deșeuri ce pot fi valorificate și/sau reciclate? 𝐀𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐄𝐜𝐨𝐓𝐫𝐞𝐞, 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐬𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐬̦𝐞𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, prin care compania ta: poate economisi bani și timp, își poate crește eficiența printr-un sistem complet de raportare și supervizare a operațiunilor, ajută la transparentizarea pieței, lucrează doar cu firme colectoare cu licențe valide și poate contribui la sănătatea mediului și a oamenilor, în același timp.