Cum reciclezi digital deșeurile din electronice și electrocasnice ale companiei

Distribuie

Electronicele și aparatura electrică se reciclează, iar valoarea acestor deșeuri este dată, în primul rând, de protejarea mediului înconjurător, întrucât acest tip de deșeu este alcătuit dintr-un amestec complex de materiale și alte componente, inclusiv diverse substanțe care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, prezintă riscuri mari pentru mediu și sănătatea umană. În plus, producerea de electronice moderne necesită resurse limitate și valoroase pentru a fi utilizate.

Tocmai din cauza acestor componente dăunătoare pentru mediu și a ratelor scăzute de reciclare a acestui tip de deșeu, la nivelul UE au fost reglementate măsuri care au obiective specifice pe diferite subcategorii de DEEE-uri. În plus, tot din acest motiv, deșeurile electrice și electronice sunt colectate separat și au propriul ciclu de reciclare de urmat. 

O măsură adoptată de producătorii și distribuitorii de electrice și electronice din Europa pentru a colecta cât mai mult din această categorie de deșeuri o reprezintă campaniile de buy-back, prin care generatorul primește de la consumator un produs electrocasnic sau electronic vechi / nefuncțional în schimbul unei bonificații pentru gestul său. 

Conform statisticilor, la nivel global, cantitatea de deșeuri provenite din electrice și electronice a depășit 9 milioane de tone, iar până în 2050 previziunile nu sunt deloc favorabile, se estimează o cantitate de 120 milioane de tone de DEEE-uri generate de consumatori, dacă nu intervin schimbări în stilul de viață al fiecăruia dintre noi. 

Cum se reciclează electronicele și electrocasnicele

Deșeurile din produse electrice și electronice sunt sortate în mai multe grupe de colectare, astfle încât să poate fi eficientizat procesul de reciclare și manipulare. Astfel, electronicele și electrocasnicele de mari dimensiuni și aparatura care funcționează cu baterie sunt separate de cele mici pentru ca acestea din urmă să nu fie deteriorate. 

De asemenea, electrocasnicele precum frigiderele sunt procesate separat, datorită CFC-urilor conținute adesea în ele. În acest caz, pentru reciclare, amestecul de agent frigorific și ulei este aspirat din circuitul de răcire al frigiderului, carcasa este mărunțită, iar gazele din izolația carcasei (inclusiv CFC) sunt aspirate și apoi eliminate inofensiv.

La fel este și în cazul lămpilor cu descărcare în gaz care sunt colectate separat din cauza conținutului de mercur. 

Lămpile fluorescente (cele care economisesc energie) sunt, de regulă, mărunțite și ulterior supuse unui proces umed sau uscat, în timpul căruia mercurul este aspirat, trecut prin filtre de cărbune activ și apoi adăugat în nămolul de sedimente. Acest procedeu complex permite recuperarea mercurului și protejarea mediului. 

În ceea ce privește reciclarea calculatoarele, televizoarelor sau ecranelor de computer, acestea sunt dezasamblate manual pentru a separa componentele ce conțin agenți poluanți (condensator, baterie etc.) și a salva piesele care pot fi reutilizate pentru alte produse similare. Cele mai comune substanțe poluante întâlnite în cazul acestui tip de deșeu îl reprezintă mercurul și plumbul.  

Procesele de separare automată pentru separarea componentelor care conțin poluanți și materialele reciclabile sunt realizate ulterior pentru a asigura trasabilitatea deșeurilor rezultate din produse electronice și electrocasnice.

Această etapa a procesului de reciclare produce multe tipuri diferite de material sortat. Astfel,  metalele recuperate precum fierul, oțelul, cuprul, aluminiul și bronzul sunt topite pentru a produce noi metale, mufele cu contacte placate cu aur sunt trimise către turnătorii de cupru care sunt specializate în recuperarea metalelor prețioase și speciale.

Și da, ca în cazul multor produse, plasticul sortat din DEEE-uri are dublă destinație, fie este refolosit, fie este reciclat. 

Cum se asigură companiile producătoare și distribuitoare de electronice și electrocasnice de recuperarea deșeurilor 

În ultimii ani, pentru a crește gradul de conștientizare și responsabilizare a populației care achiziționează produse electronice și electrocasnice noi, companiile din categorie au implementat programe de buy-back sau cash-back prin care încurajează persoanele care au electronice și electrocasnice vechi funcționale sau nefuncționale, să le colecteze corect, aducându-le înapoi la producător în magazine, iar pentru a face asta este recompensat cu o reducere sau un voucher valoric pentru achiziția unui produs nou, mai puțin poluant și mai prietenos cu mediul înconjurător. 

Cum poți recicla digital deșeurile electronice și electrocasnice prin platforma EcoTree

Dacă ești generator de DEEE-uri și îți dorești să gestionezi digital, transparent și fără greșeli operațiunile de waste management ale companiei, prin platforma EcoTree poți face acest lucru în câteva click-uri. 

În plus, poți accesa un modul de raportare în timp real care îți arată eficiența operațională a deșeurilor, statusul comenzilor și te pune în contact cu colectori licențiați pe această categorie de deșeuri. 

Află mai multe despre beneficiile platformei EcoTree pentru compania ta de aici.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.