Apariția constantă de noi modele de îmbrăcăminte și încălțăminte impactează negativ mediul înconjurător, pentru că, hainele uzate sau care nu mai sunt conform tendințelor, riscă să fie aruncate. Uniunea Europeană, pentru a reduce impactul acestui fenomen, a dorit accelerarea tranziției către economia circulară.
Care sunt consecințele producerii accelerate a hainelor
Pentru a produce un tricou, spre exemplu, sunt necesari 2 700 de litri de apă, adică apa potabilă pe care o persoană o consumă de-a lungul a 2,5 ani. Din cele 5,8 de milioane de tone de textile pe care consumatorii din UE le aruncă într-un an, doar un sfert este reciclat. Chiar dacă am încerca să reciclăm toate hainele vechi, acest fapt nu este posibil, pentru că aproximativ 60% dintre ele sunt confecționate din plastic, motiv pentru care ajung la gunoi sau arse. Există numeroase materiale sustenabile care ar putea înlocui plasticul din haine, dar pentru că nu există legi care să interzică acest proces, indrustia textilă continuă să participe activ la utilizarea fibrelor de plastic în haine.
La nivel global, circa 1% din îmbrăcămintea pe care nu o mai poartă o persoană este reciclată, restul hainelor sfârșesc la gunoi, iar 10% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră sunt generate de producția de haine și de încălțăminte.
Cum influențează industria textilă mediul înconjurător
Se estimează că industria textilă contribuie la poluarea globală a apei curate în proporție de 20%, din cauza substanțelor de vopsire care sunt utilizate în confecționarea hainelor. Mai mult, spălatul hainelor din materiale sintetice generează 35% din microplasticile primare care ajung în mediul înconjurător. Potrivit Agenției Naționale de Mediu, produsele textile generează circa 654 de emisii de CO2 de persoană.
O mare parte din deșeurile de îmbrăcăminte vin de la fabrici, aproximativ 13 milioane de tone de textile în fiecare an. Asta se întâmplă pentru că producătorii creează haine mai mult decât cererea, în cele din urmă magazinele și comercianții sunt aprovizionați peste limită, iar odată ce tendințele se schimbă, hainele care ies din colecție, ajung să fie aruncate.
Industria textilă produce în exces îmbrăcăminte și încălțăminte în proporție de 30-40% pentru fiecare sezon, contribuind, astfel, cu aproximativ 10% din toate emisiile globale de carbon.
În 2018, Uniunea Europeană a adoptat legea care prevede economia circulară care, la instanțele Parlamentului European, va asigura colectarea separată a textilelor în toate statele membre, până în anul 2025.
Cum poate ajuta EcoTree companiile pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate
Sustenabilitatea reprezintă, în ultimii ani, un obiectiv în planul de business al companiilor, indiferent de mărimea lor. Iată cum te poate ajuta EcoTree să te apropii de atingerea obiectivelor de sustenabilitate prin eficientizarea procesului de gestionare a deșeurilor: sistem digital de management al deșeurilor, păstrarea evidenței tranzacțiilor – integritatea datelor, rapoarte interne la un click distanță, acces la o bază de colectori licențiați pe tipuri de deșeuri, posibilitatea de a dezvolta module noi, conform nevoilor companiei.
Solicită și tu un demo și descoperă beneficiile imediate ale platformei EcoTree pentru compania ta.
surse info: www.calpirg.org, www.europarl.europa.eu