Studiu de caz: Cum reciclează deșeurile compania Autoklass?

Distribuie

Metal, sticlă, plastic, cauciuc, baterie, filtre, lichid de frână, combustibil, ulei de motor, lichid antigel… Cu certitudine, atunci când privim o mașină nu o vedem ca pe o îmbinare de materiale, ci ca pe un tot unitar. Pasionații de automobilism se raportează la ea ca la o femeie – alintată “frumoasa pe 4 roți”, alții o văd ca pe un membru al familiei, în vreme ce pentru unii e, pur și simplu, un mijloc de transport. Însă, o mașină este, totodată, o sursă majoră de poluare a mediului, de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru ca, odată ieșite din uz, componentele unui vehicul să fie reciclate. Este angajamentul pe care și l-a asumat firma Autoklass, care se ghidează după principiile brandului Mercedes-Benz, pe care il reprezinta cu succes de peste 15 ani

În timpul unui tur la sediul companiei din zona Chitila, echipa EcoTree a avut oportunitatea de a vedea la fața locului cum reciclează Autoklass, ce măsuri au fost implementate în acest sens și cât de important este pentru ei ca totul să fie bine pus la punct în procesul de reciclare a deșeurilor.

Ca mod de organizare, în ultimii ani, Autoklass a făcut investiții majore în două direcții: dezvoltarea zonelor în care sunt colectate selectiv deșeurile și programe de training pentru angajați în cadrul cărora aceștia să-și însușească principiile și importanța reciclării, precum și respectul față de mediu. Rezultatele nu au întârziat să apară: dacă în 2017, se recicla o cantitate de 133 tone de deșeuri, în 2020 aceasta a crescut cu68 procente. Obiectivele pentru anul în curs sunt și mai ambițioase: depasirea pragului de recliclare de 75% din totalul deseurilor generate.

Încă de la intrarea în sediul companiei, vizitatorii sunt întâmpinați de puncte de colectare selectivă a deșeurilor. De altfel, astfel de puncte sunt prezente la fiecare colț al zonei de birouri, spațiul în care sunt primiți clienții.

Lucrurile devin și mai interesante în zona operațională, acolo unde întâlnim recipientele în care sunt colectate în vederea reciclării diverse deșeuri: componente de mașini, fluide (uleiul de motor, lichidul de frână), anvelope, sticlă, bucăți mari de plastic.

Aceasta este și una dintre soluțiile pe care Autoklass le pune la dispoziția proprietarilor de mașini vechi marca Mercedes Benz care vor să “scape” de ele. Tot ce trebuie să facă aceștia este să le returneze fabricantului, care se va ocupa de întregul proces de colectare a deșeurilor și de reciclare. Pentru cei care își iubesc mașinile, acest proces poate avea și o valoare metaforică prin faptul că vehiculul care a făcut parte din familie, care i-a purtat în “n” destinații de vacanță și la bordul căruia au străbătut mii de kilometri va continua să existe într-o altă formă. Pentru că, în definitiv, exact asta înseamnă reciclarea: să dai o altă “viață” unor obiecte ieșite din uz și să iei măsuri pentru ca și planeta să trăiască.

Este o lecție învățată în timpul vizitei făcute la Autoklass si totodata este o lectie pe care cei de la Autoklass o predau catre noi toti cei preocupati de reciclare. Proactivitatea de care au dat dovada in rezolvarea acestei provocari reprezinta un exemplu pozitiv pentru noi toti.

Distribuie

Alte articole recomandate

Despre Cookies

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe site-ul EcoTrre. Prin continuarea navigării ești de acord cu utilizarea lor.